E-MobilnostMotociklizemNa kolesihNovice

Novi BMW CE 02: naslednja stopnja električnih skuterjev

Velikemu CE 04 sledi igrivi CE 02.

BMW-jev motoristični oddelek v letošnjem letu beleži sto let delovanja, ki se je v zadnjih nekaj letih močno spremenilo. Začeli so z izdelavo legendarnih motociklov z boxser motorji, prehod v dobo elektrifikacije pa jih spodbuja k ustvarjanju modernih električnih dvokolesnikov. Najnovejša kreacija CE 02 želi spremeniti pogled na električne skuterje ali električne motocikle in uvaja nov naziv eParkourer. V celoto združuje električni pogon, inovativno zasnovo in praktične rešitve za dinamično mestno vozno izkušnjo.

Kljub uvajanju novega pojmovanja gre v osnovi za električni skuter z naprednim oblikovanjem, ki omogoča enostavno prilagajanje in se odlično znajde v urbanem okolju. Šasijo oziroma okvir so izdelali iz dvojnih jeklenih cevi, spredaj so teleskopske vilice, zadaj enostranska nihajna roka, platišča iz lahke litine pa so obuta v večje pnevmatike, s katerimi zagotavljajo robustnost in vsestransko uporabo na različnih podlagah. Za zanesljivo zaviranje poskrbijo kolutne zavore s sistemom ABS. Kokpit vključuje 3,5-palčni digitalni zaslon s prikazom z informacij, kot sta hitrost vožnje in stanje napolnjenosti baterije, polnilni priključek USB-C omogoča polnjenje pametnega telefona, aplikacija BMW Motorrad Connected pa spremljanje stanja polnjenja in pregledovanje informacij o vozilu.

CE 02 je na voljo v dveh stopnjah zmogljivosti. Vozniki stari 16 let, se lahko odločijo za močnejšo različico z največ 11 kW (15 KM) in 55 Nm navora, ki omogoča hiter pospešek ter najvišjo hitrost 95 km/h. Na voljo je šibkejša različica z močjo 4 kW (5 KM) in hitrostjo omejeno na 45 km/h, kar izpolnjuje zahteve za vožnjo z izpitom kategorije AM ali z avtomobilskim izpitom. Kompaktna baterija shrani dovolj energije za 90 kilometrov dosega, kar bo zadoščalo za večino mestnih opravkov, lahkotna zasnova z maso 132 kilogramov in nizko sedišče pri 750 mm višine pa sta ključna za agilno dinamiko. Polnjenje poteka preko standardnega priklopa z močjo 900 W ali doplačljivega hitrega z največjo močjo 1.500 W, kar baterijo do polnega oskrbi v 3,5 urah.

Žiga Kolman
foto: BMW Motorrad

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button