MotociklizemNovice

Norton predstavlja svojega V4SV!

VIDEO: Britanski dvokolesni ponos predstavlja svojega cestnega zastavonošo.

Britanska motociklistična znamka Norton obeležuje kar stoletnico svojega udejstvovanja na tekmovalnih stezah, medtem ko znamka obstoja že vse od leta 1898. Vmes je bilo tudi nekaj poslovno ne najbolj uspešnih obdobij, predvsem tisto na prelomu iz 20. v 21. stoletje, vseeno pa je znamka v letu 2008 doživela prenovo in znatno finančno injekcijo s strani novih lastnikov. Tokrat se ob visokemu jubileju lastne tekmovalne zgodovine priklanjajo s premierno prenovljenega športnega modela V4SV.

 

Kot se za Otočane spodobi, so takoj v uvodu podali dejstvo, da je to edini v celoti razvit in sestavljen motocikel na ozemlju Velike Britanije – čistokrvni »british superbike« torej. Prihaja v dveh barvnih opcijah – karbonski ali Manx srebrni, pri čemer je slednja oplemenitena z rdečimi in karbonskimi tekmovalnimi črtami.

Srce motocikla predstavlja Nortonov 1.200-kubični 72-stopinjski V4 agregat z zmogljivostjo 188 KM (pri 12.500 vrtljajih na minuto) in 125 Nm navora (pri 9.000 vrtljajih na minuto). Okvir je nastal na osnovi aluminija, ki ga v svojih stvaritvah uporabljajo vesoljski programi, medtem ko se pri Nortonu orientirajo na stezo otoka Man.

V zameno za dobrih 50 tisočakov, na kolikor svojo V4SV kreacijo vrednotijo pri Nortonu, dobite še zmogljiv menjalnik s samodejnim uravnavanjem vmesnega plina, nastavljive sprednje in zadnje vzmetenje, Brembov zavorni sistem, napredni asistenčni sistem za uravnavanje stabilnosti med zavoji, tri vozne profile (dež, cesta in sport) ter nenazadnje še kovana platišča znamke OZ. serijsko so vključena še LED svetila ter zagon brez-stični zagon.

Nekaj osnovih tehničnih informacij smo zbrali v spodnji tabeli, medtem ko na popolno razgrnitev še čakamo.

Tehnikalije:

Vrsta agregata Nortonov V4 – 72°, vodno hlajen
Prostornina (cm3) 1.200
Največja moč pri vrt./min. 138 kW (188 KM) pri 12.000 vrt./min.
Največji navor pri vrt./min. 125 Nm pri 9.000 pri vrt./min.
Zagon Elektronski
Vbrizg goriva Elektronsko
Medosna razdalja 1.434
Višina sedeža (mm) 840 mm / 860 mm
Teža (kg) 193
Posoda za gorivo (l) 15, ojačana s kevlarjem
Najvišja hitrost (km/h) Ni podatka

Blaž Likovič
foto: Norton

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button