MotociklizemNovice

Norton Commando 961 se vrača, ponovno!

VIDEO: Britanska dvokolesna ikona zopet pri življenju.

Kaj ustvari ime določene moto znamke? Verjetno legendarni motocikel in pri britanskem Nortonu, ki ima sila bogato 124-letno zgodovino, je to zagotovo model Commando, ki se ponovno vrača v proizvodnjo. Tokrat pod lastništvom indijske korporacije TVS, ki je nekoliko modificirala 961-kubični agregat.

Norton Motorcycle Company Ltd. je v nekaj desetletjih prešel marsikatere lastniške roke in v ne tako oddaljeni zgodovini neslavno končal v bankrotu, kamor ga je spravil zloglasni Stuart Gartner, britanski poslovnež in obsojen pokojninski goljuf. Pred dvema letom je podjetje odkupila indijska korporacija TVS Motor Company, ki ima z Nortonom ob 100-milijonski investiciji precej resne namene. Obuditev Commanda to vsekakor potrjuje, saj je ikonični retro cafe racer kar deset let veljal za hišni »best seller« in že v svoji prvi generaciji v 1960-ih pridobil zavidljivo množico simpatizerjev.

Če se odpravimo na uradno Nortonovo spletišče TUKAJ hitro ugotovimo, da so Indijci obliko motorja domala v celoti ohranili. Ker so bili Commandi znani po nezanesljivosti pogona so se inženirji lotili predvsem nadgradnje in izboljšave agregata. Stari ni zadostoval niti Euro 5 emisijskim standardom, medtem ko naj bi prihajajoči vse sodobne zahteve brez težav prestal. Tudi ko je govora o večletni zanesljivosti.

 

Slog Commanda 961 je nesporno cafe racer iz 1960-ih in to nit bo vsekakor obdržal. V novi izdaji bo sicer na voljo v dveh različicah – pričakovano kot Cafe Racer (CR) in kot nekoliko bolj dinamično zasnovan Sport (SP).

 

Glavne tehnične informacije:

Agregat: Zračno hlajeni dvovaljnik s prostornino 961 cm3
Zmogljivost: 77 KM (pri 7.250 /min) in 81 Nm (pri 6.300 /min)
Višina sedeža: 810 mm
Prostornina rezervoarja za gorivo: 15 L
Masa motorja: 230 kg

Blaž Likovič
foto: Norton

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button