MotociklizemNovice

BMW M 1000 XR: Najmočnejši in najbolj vsestranski

VIDEO: Dobrodošel tretji član bavarske moto druščine z oznako M!

Pri bavarskem moto oddelku BMW Motorrad je završalo, saj so iz garaže izpustili najlažje in najmočnejše serijsko večnamensko motorno kolo.

Vsaj tako trdijo producenti dvokolesnega križanca po imenu BMW M 1000 XR. Ustvarjen je tako za kratkočasenje po zaprtih asfaltnih stezah kot za »uživancijo« na dolgih odprtih ali zavojev polnih odsekih. BMW M XR uteleša prav vse atribute bavarske športne divizije M – suverenost na asfaltu, izbiro najboljših materialov in zavidljive sposobnosti. Kako in na kakšen način?

Srce motocikla tvori vodno hlajen litrski štirivaljni BMW ShiftCam agregat z 201 KM, ki se upeha šele pri končnih 278 km/h. Od nič do stotice vas katapultira v 3,2 sekunde, do 200 km/h pa vas z mesta odnese v zgolj 7,2 sekunde. Obetajoče bi si zamrmrali tudi najbolj vešči ježe dvokolesnih pobalinov. Potem pa je tu še dolg seznam M opreme, tako serijske kot tiste za doplačilo, zato bomo našteli zgolj najbolj izstopajoče elemente kot so karbonska platišča, aerodinamična zakrilca za več potisne sile k tlom, zavore M, tekmovalni paket M Competition in tako naprej. Še sedlo so ustvarili pri M oddelku, saj mora biti ustrezno tako na dolgih poteh kot na ostrih in hitrih zavojih.

Osnovne tehnikalije:

Agregat Oljno/vodno hlajen štiritaktni štirivaljni vrstni, s štirimi ventili na valj
Delovna prostornina 999 cm3
Nazivna moč 148 kW (201 KM) pri 12.750 vrt./min
Največji navor 113 Nm pri 11.100 vrt./min
Najvišja hitrost 278 km/h
Sklopka Večlamelna sklopka v oljni kopeli, funkcija Anti-Hopping, s samozavornim učinkom
Menjalnik Šeststopenjski menjalnik s parkljasto sklopko, vgrajen v ohišju motorja
Pnevmatika spredaj 120/70 ZR17
Pnevmatika zadaj 200/55 ZR17
Suha masa 211 kg

 

Gre za pravcato dvokolesno mojstrovino, ki so jo Bavarci malce bolj široko predstavili v spodnjem video prispevku, mi pa vas za še več informacij usmerjamo na uradno spletno stran našega zastopnika TUKAJ.

Blaž Likovič
foto: BMW

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button