MotociklizemNovice

Aston Martin v Milanu z novim motociklom AMB 001 Pro

Naveza Aston Martina in moto specialistov Brough Superior je obrodila pošasten motocikel.

Aston Martin ima za seboj lepo zgodovino hitrih avtomobilov, uspešnih dirkalnikov in ekskluzivnih hiperšportnikov kot je Vulcan AMR Pro, sedaj so se v sodelovanju z legendarno motociklistično znamko Brough Superior lotili še izdelave zgolj dirkaških motociklov.

Če se vam zdi, da ste podobno novico že zasledili, imate skoraj prav. Aston Martin in Brough Superior sta sodelovanje sklenila že leta 2019, ko so s skupnimi močmi izdelali superbike motocikel AMB 001, v drugo z dodatkom naziva Pro, povečano močjo in novim videzom vse skupaj dvigaj stopničko višje. Divjega novinca, premierno razkritega na letošnjem EICMA motociklističnem šovu v Milanu, poganja 997-kubični dvovaljni motor z aluminijastim ohišjem ročične gredi. S to potezo so povečali togost motorja, novo oblikovanje valjev pa skrbi za boljše hlajenje. Kot pri predhodniku, je tudi pri modelu Pro motor podprt s turbopolnilnikom, ki ustvari 25 odstotkov več moči – 225 KM.

Dodatna konjenica poskrbi za presunljivo razmerje moči in mase 1,28 KM/kg, kar je praktično na ravni bolida Formule 1. Za lažje krotenje divjega stroja je potrebna velika količina potiska k tlom, kar so dosegli z novimi aerodinamičnimi elementi – sprednje krilce in stranski usmerjevalci zraka. Zašiljen sprednji del usmerja zračne tokove preko motorista, za več stabilnosti skrbi manjša plavut na koncu sedeža.

AMR 001 Pro je motocikel namenjen le uporabi na dirkaških stezah, na kar namiguje oblikovanje po navdihu hiperšportnika Vaklyrie AMR Pro. Na voljo bo zgolj ena barvna shema – zelenkasta barva Verdant Jade v kombinaciji z ogljikovimi vlakni, poudarki v barvi limete in črnini. Izdelati nameravajo 88 primerkov, 12 manj od prvega AMB 001, kolikšna je cena Aston Martin ne razkriva.

Žiga Kolman
foto: Aston Martin

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button