NovicePredstavitve

MG Motor se sedaj tudi uradno predstavlja na slovenskem tržišču

Nekoč britanska, sedaj kitajska znamka napoveduje optimistične načrte s prodajo vozil v Sloveniji.

MG Motor, avtomobilska znamka ustanovljena v Veliki Britaniji leta 1924, si je svojo slavo pridobila s specializirano proizvodnjo majhnih športnih avtomobilov. V zadnjih nekaj letih, pod novim lastništvom SAIC Motor-ja, pa nastajajo novi moderni avtomobili. Danes je znamka MG Motor svoja prva vozila predstavila tudi slovenskim kupcem, in sicer bencinska MG ZS in MG HS ter priključni hibrid MG eHS.

Blagovna znamka MG Motor je bila ustanovljena leta 1924, ustanovil jo je britanski pionir William Morris, lastnik takratnega podjetja Morris Garages po katerem je znamka dobila tudi ime. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je bila ideja MG razvijati v smeri športnih avtomobilov, zato je ta znamka v zgodovini podrla več kot 40 svetovnih hitrostnih rekordov in bila proglašena za najkakovostnejši dirkalni avtomobil na svetu. Danes pa je znamka v lastništvu SAIC Motors, največje kitajske avtomobilistične skupine in beleži dobre prodajne rezultate na evropskem trgu.

MG ZS

MG ZS je globalni izdelek z izrazito evropskim občutkom vožnje. Vse različice imajo tri načine nastavitev volana – Urban, Normal in Dynamic (mestni, normalni in dinamični). Mestni način omogoča lažjo in hitrejšo odzivnost pri nizkih hitrostih in med parkiranjem, dinamični način je prirejen za večji upor z večjo stopnjo blaženja. Normalni način dopolnjuje značilno MG nastavitev obes in dinamični odziv za vse voznike, ki želijo ohraniti dosledno raven vožnje. Ponudbo motorjev začenja atmosferski 1,5 DOHC VTI-bencinar moči 78 kW (106 KM) pri 6000 obratih/min. Štiricilindrski motor prenese najvišji navor 141 Nm na cesto in z petstopenjskim ročnim menjalnikom prek sprednjih koles. Hitrost 100 km/h doseže v 10,9 sekunde, medtem ko je najvišja hitrost 175 km/h. Alternativo predstavlja enolitrski T-GDI, ki s pomočjo turbin in neposrednega vbrizga goriva razvije 82 kW (111 KM) pri 5200 obratih/min. Bencinski tricilindrski motor pri tem ponuja 160 Nm navora v razponu obratov med 1800 in 4700, kar omogoča gladko in elegantno vožnjo. V različici s šeststopenjskim ročnim menjalnikom pospeši MG ZS do 100 km/h v 11,2 sekunde, z možnim šeststopenjskim avtomatskim menjalnikom v 12,4 sekunde, medtem ko je v obeh primerih najvišja hitrost 180 km/h.

MG ZS je v Sloveniji na voljo v treh različicah, in sicer Excite, Exclusive in Luxury. Začetna cena prvega nivoja opreme Excite je 17.500 evrov, cena za Exclusive je 19.000 evrov, za Luxury pa cena znaša 21.500 evrov. Slednji je na voljo tako z ročnim kot avtomatskim menjalnikom.

MG HS

MG HS C SUV športnega videza ima prostorno notranjost in se ponaša s številnimi funkcijami. MG HS je na voljo v treh različicah, Standard z začetno ceno 23.900 evrov, Comfort z začetno ceno 25.900 evrov in Luxury z začetno ceno 27.900 evrov. Vse izvedenke imajo že vključeno metalik barvo. Medtem ko je različica Standard dostopna zgolj z ročnim menjalnikom, pa različici Comfort in Luxury omogočata možnost izbire med bodisi ročnim, bodisi samodejnim menjalnikom. MG HS poganja najnovejši turbobencinski motor MG z močjo119kW (162 KM) v obeh različicah. Različici Comfort in Luxury sta na voljo s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in sedemstopenjskim DCT menjalnikom. Ekskluzivne različice DCT vključujejo tudi tipko „Super Sport” na volanu, ki vklopi športni način vožnje in v notranjost vnese ambientalno osvetlitev.

MG EHS Plug-in Hybrid

MG eHS je hibridna različica MG HS, ki s svojim pogonskim sklopom omogoča 100% mobilnost brez emisij v vsakodnevni vožnji, brez pretiranega razmišljanja o dosegu. Model MG eHS je prišel na evropski trg 2019 kot cestni terenec C razreda in večja alternativa uveljavljenemu modelu MG ZS. MG eHS je skladne oblike, ekološko ozaveščen cestni terenec, varen, zlahka dostopen in z napredno tehnologijo. MG eHS Plug-in Hybrid omogoča voznikom, ki še niso povsem pripravljeni v celoti preiti na električni avtomobil, da vozijo električno in trajnostno. Ima dva razreda opreme – Comfort in Luxury. Pri obeh nivojih opreme pride tudi serijsko obsežni sistem pomoči vozniku – MG Pilot. Že začetni paket Comfort MG EHS nudi ‘Keyless entry’, 10,1-palični multimedijski zaslon na dotik z 12,3 palcev velikimi digitalnimi merilniki, s sistemoma Apple CarPlay in Android, z LED-lučmi, ogrevanimi sprednjimi sedeži, aktivnim tempomatom, sprednjimi in zadnjimi parkirnimi senzorji s kamero za vzvratno vožnjo, dvopodročno klimatsko napravo ter možnostjo Bluetooth povezave. Luxury dodatno ponuja panoramsko streho, 18-palična aluminijasta platišča, 360-stopinjsko kamero ter elektronsko nastavljiv voznikov sedež. Začetna cena različice Comfort je 37.900 evrov, Luxury pa se prične pri 39.900evrov z vključeno metalik barvo.

MG eHS Plug-in Hybrid poganja 1,5-litrski turbomotor, pomaga pa mu še elektromotor moči 90 kW, za skupno sistemsko moč 190 kW (258 KM). Z kombinirano močjo in poudarjeno dinamiko vožnje ter s hipnim odzivom električnega motorja MG eHS pospeši od 0 do 100 km/h v manj kot sedmih sekundah. Temu v prid je tudi dokaj nizka teža praznega vozila 1775 kg.

Moč bencinskega motorja se prenaša prek šeststopenjskega avtomatskega menjalnika, medtem ko prenaša elektromotor moč prek štiristopenjskega električnega pogona. Skupaj zagotavljata deset elektronsko nadzorovanih stopenj prenosa. V kombinaciji delovanja 1,5-litrskega bencinarja in elektromotorja porabi MG HS po podatkih WLTP-a 1,8 l/100 km. S polnilcem Type 2 lahko MG eHS napolnite od nič do 100 odstotkov v štirih urah in pol. Električni motorji, vgrajeni v novem MG eHS plug-in hibridu, uporabljajo t. i. Hairpin (lasnica) navitje.

Uvoznik za znamko MG Motor v Sloveniji je Grand Automotive Adriatic d.o.o, ki je v popolnem lastništvu skupine Taavura. MG in SAIC Motor sta izbrala skupino Grand Automotive za partnerja v Adriatic regiji zaradi dokazane sposobnosti uveljavljanja novih znamk na tržišču skozi strategijo hitre rasti. V Sloveniji so MG ZS, HS ter eHS kupcem na voljo v prodajno servisnih salonih po vsej Slovenij, natančneje v Ljubljani (Plan-net Solar), Jesenicah (ASP d.o.o), Kopru (Trgo ABC), Novem mestu (TPV Avto), Celju (Avtotehnika Celje) in Mariboru (Štajerski avtodom).

Boštjan Praprotnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button