E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Mercedes-Benz Trucks predstavlja eActros 600

VIDEO: Elektrika trka na vrata težko-kategornikov!

Mercedes-Benz Trucks je vodilni evropski proizvajalec tovornjakov in svoj primat želijo obdržati tudi v prihodnjih letih in desetletjih, ko se bo tudi pri največjih na asfaltu govorilo o električnih pogonih. Tja Nemci stopajo precej suvereno, to pa z enim samcatim razlogom – novim električnim modelom eActros 600.

 

Električni tovornjak ima nameščena dva e-motorja s skupno stalno močjo 400 kW (536 KM) in kratkotrajno zmogljivostjo vse do 600 kW. Tovornjak je zaradi vlečnih zmogljivosti pričakovano opremljen z inteligentnim menjalnikom, ki ima štiri prestave. Baterijo tvorijo tri litij-železo fosfatne enote s skupno kapaciteto 621 kWh kar omogoča avtonomijo vse do 500 kilometrov. Zaradi omenjene strukture baterija po besedah vodilnih za krmilom podjetja zdrži vse do 1,2 milijona kilometrov, poleg tega pa ne vsebuje okolju škodljivih elementov kot sta nikelj in kobalt. Polnjeje poteka preko CCS2 priključka z močjo vse do 400 kW, ob ustrezni infrastrukturi pa bi jo lahko polnili s kar 1.000 kW oziroma 1 MW.

 

Kupce seveda zanima še zmogljivost tovornjaka glede na aktualne klasično gnane modele. Skupna vlečna zmogljivost eActrosa 600 znaša 44 ton, pri čemer polovica pripada tovoru in polovica tovornjaku samemu. Na voljo bo v dveh izvedbah, in sicer kot vlačilec (4×2) ali kot priklopnik (6×2).

Bodoče voznike bolj kot zmogljivost zanima njihov delovni prostor. Mercedes-Benz eActros 600 je opremljen z novo, inovativno in aerodinamično kabino ProCabin. V njej domuje konvencionalno zasnovana a dodobra digitalizirana Multimedia Cockpit Interactive 2 voznikova postaja, ki mestoma spominja na mini hotelsko sobo. Poleg tega bodo novi asistenčni sistemi, ki so del Active Drive Assist 3 sistema, poskrbeli za bolj sproščeno vožnjo in večjo varnost na cesti.

 

Aleš Majerič
foto: MB

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button