Gospodarska vozilaNovicePredstavitve

Mercedes-Benz EQV

Mercedes-Benz je svojega električarja v segmentu velikih enoprostorcev predstavil že nekaj dni pred salonom v Frankfurtom. In takrat se je pisalo leto 2019! To je kombinirano vozilo EQV, ki se lahko pohvali s 400 kilometri avtonomije in je sedaj (končno) na voljo tudi slovenskim kupcem.

Ključna dejstva:

– Litij-ionska baterija s kapaciteto 100 kWh (uporabno 90 kWh).
– Hitrost polnjenja do 11 kW.
– Elektromotor z močjo 150 kW (204 KM) in 362 km/h.
– Najvišja hitrost znaša 140 km/h – 160 km/h opcijsko
– Avtonomija do 405 km po NEDC ciklu.

Elektrika trka na vrata večjih segmentov in ker popularnost kombijev zopet narašča so pri nemški zvezdi ukrepali hitro. Predstavili so novega člana električne družine EQ, ki temelji na razredu V. Rezultat je EQV, popolnoma električen kombi, ki se od klasično gnanega V-ja razlikuje po sprednji maski, posebnih in bolj aerodinamičnih 18-palčnih platiščih in preostalih EQ podrobnostih.

Ker so kombinirana vozila bistveno bolj prostorna je bila vgradnja komponent električnega pogona enostavnejša. Velika površina ravnega dna karoserija zagotavlja dom litij-ionski bateriji instalirane kapacitete okroglih 100 kWh oziroma 90 kWh uporabne. Namesto dizelskega agregata se v nosu vozila nahaja večji elektromotor s 150 kW, družbi pa mu dela menjalnik z nespremenljivim prestavnim razmerjem. Moč in navor se prenašata le na sprednji kolesni par. Mercedes obljublja povprečno avtonomijo 400 kilometrov, povprečna poraba pa tako znaša približno 27 kWh na 100 kilometrov. Polnjenje baterije bo zaradi njene velike kapacitete nekoliko daljše, najvišja moč polnilne postaje lahko znaša 11 kW. V kolikor se boste z EQV zapeljali na bližnjo tehtnico, bo le-ta pokazala skoraj 2,6 tone.

Kljub električnemu pogonu se uporabnost razreda V ni izgubila. Torej, EQV je namenjen poslovnim kot zasebnim uporabnikom, v svoja nedrja veselo vabi tudi večje družinske člane. Vsi bodo lahko uživali v vsej Mercedes-Benzovi tehnologiji, ki smo je vajeni iz klasičnega V-ja. Še eno pomembno dejstvo, ki ga ne gre preslišati. Mercedes z razredom EQV nudi modularni baterijski sklop, kar pomeni, da ga lahko kadarkoli zamenjate. Predvsem po nekaj letih, ko kapaciteta litij-ionske baterije pričakovano upade oziroma, ko naj bi se na trgu pojavila nova generacija akumulatorjev s še več kilovatnimi urami.

V serijski opremi novega EQV boste našli tempomat, akustični indikator, 17-palčna lahka platišča, ogrevana prednja sedeža, usnjen volan, predklimatizacijo, paket voznih aisitenc, sistem za prepoznavanje prometnih znakov, mercedes-benz eqv06predpriprava za navigacijo, navigacijski sistem z „life traffic“, medisjki ekran z diagonalo 26 centimetrov (10,25 palca). Prav tako velja omeniti, da boste lahko v EQV namestili do 8 sedežev, vse pa je odvisno od vaših potreb in želja. Za vse tiste, ki prisegate na dodatno udobje, je v sredinskem naslonu nameščen tudi hladilnik, ki je dodatno skrit v dno.

In kako globoko je potrebno seči za novega EQV? Za najnovejšega Mercedesovega električarja boste morali primakniti najmanj 77.277 evrov, če boste raje izbrali eVita Tourerja, pa boste morali odšteti vsaj 69.937 evrov.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button