Gospodarska vozilaNovice

Mercedes-Benz Actros L

Novi Actros L je mogoče naročiti od aprila 2024, proizvodnja pa se začne decembra 2024.

Actros L od lansiranja na tržišče junija 2021 predstavlja premium segment težkih tovornih vozil z dizelskim pogonom znamke Mercedes-Benz Trucks. Zdaj želi podjetje svojega predstavnika dvigniti na novo raven: s futuristično zasnovo vozila, optimizirano aerodinamiko, številnimi funkcijami za udobje, varčnimi motorji, visoko vozno dinamiko in najnovejšimi asistenčnimi sistemi ima novi Actros L vse potrebno, da prepriča tako upravljavce voznih parkov kot poklicne voznike. Klasični dizelski tovornjak tako nadaljuje zgodbo o uspehu te serije, ki se je začela leta 1996, novega Actrosa L s kabino ProCabin pa je mogoče naročiti od aprila 2024, medtem ko se proizvodnja se začne decembra 2024.

Celotna oblika kabine ProCabin, ki je bila prvič predstavljena na svetovni premieri vozila eActros 600 z akumulatorskim električnim pogonom oktobra 2023, je bila zasnovana za posebej učinkovito aerodinamiko: od predspojlerja na strehi pred dejanskim strešnim spojlerjem, preusmerjevalnih pločevin stebrička A v območju stranskih stekel in velikega ravnega sprednjega pokrova kabine do optimiziranega odbijača z minimalnimi odprtinami za dovod zraka za hlajenje in novih oblog spodnje strani vozila. Veter, ki nastane pri vožnji, se tako sreča z aerodinamično ugodnim sprednjim delom vozila, ki je podaljšan za 80 milimetrov, in se še naprej kar najbolj optimalno usmerja okoli vozila.

Za to poskrbijo aerodinamičen vstopni predel, izboljšana obloga kolesnega ohišja in optimizirana bočna obloga. Spojev in rež skoraj ni, kar omogoča optimalen pretok zraka. Podaljšani zadnji usmerniki zraka v obliki jadra skrbijo za dober prehod med vlečnim vozilom in priključenim polpriklopnikom. Uporaba različnih tesnil, ki ločijo motorni prostor od zunanjega zračnega toka, dopolnjuje aerodinamični koncept. Tako novi Actros L prihrani do tri odstotke goriva.

V notranjosti kabina ProCabin, ki je na voljo v treh različicah (Stream, Big ali Giga Space), ponuja številne funkcije za udobje, na primer optimizirano ogrevanje sedeža, novo premium sedežno prevleko iz ploskega tekstila ali postelje s kakovostnim letvenim delom in novo debelo premium vzmetnico. Novost so tudi razširjeni obseg funkcij upravljalnih površin ob posteljah ter ambientna osvetlitev in dodatne upogljive luči za branje LED. Poleg tega so na voljo drugi elementi opreme, na primer dodatne vtičnice USB C v stranskih stenah, visokokakovostna zavesa v dveh barvah, dodatni hladilnik, 230-voltna vtičnica ali koncept SoloStar, ki je zdaj dobavljiv v dveh novih različicah sedežne prevleke. Od aprila 2025 bo na voljo tudi interaktivni multimedijski kokpit Multimedia Cockpit Interactive z na novo zasnovanimi meniji, glasovnim upravljanjem, še boljšo povezljivostjo in novimi aplikacijami, kot je Connected Traffic Warnings.

Znamka Mercedes-Benz Trucks poleg ukrepov za optimiziranje aerodinamike še povečuje učinkovitost novega vozila Actros L v kombinaciji s tretjo generacijo 12,8-litrskega dizelskega motorja OM 471. OM 471, ki je na voljo poleg preverjenih dizelskih motorjev OM 470 in OM 473, je zasnovan za zmanjšanje skupnih stroškov lastništva (TCO), kar zadeva manjšo porabo goriva pri vožnji, manjše emisije CO2, nižje stroške obratovanja in višje donose, ne da bi bili pri tem ogroženi zmogljivost, vozna dinamika ali udobje pri vožnji.

S tretjo generacijo motorja OM 471 je znamka Mercedes-Benz Trucks predstavila dva nova turbopolnilnika, ki sta prilagojena različnim potrebam strank. Pri izvedbi, ki je namenjena za daljinski promet, je poudarek na čim manjši porabi goriva. V kombinaciji s predelanim sistemom za čiščenje izpušnih plinov omogoča ta turbopolnilnik maksimalni prihranek goriva do štiri odstotke glede na prejšnjo generacijo.

Že šesta generacija sistema Active Brake Assist (ABA) je primer učinkovitosti tehnologije 270-stopinjskega spajanja ter preseženih zahtev uredbe o splošni varnosti. Najnovejši asistent za zaviranje v sili podjetja Daimler Truck lahko zdaj izvede samodejno zaviranje s polno silo do mirovanja pri hitrosti do 60 km/h tudi pred udeleženci v prometu, ki prečkajo pot, prihajajo naproti ali vozijo po voznem pasu. Uredba o splošni varnosti zahteva razširjeni odziv na pešce in kolesarje za nova tovorna vozila in avtobuse šele od 1. julija 2026. Pred stoječimi vozili lahko sistem izvede zaviranje s polno silo do mirovanja pri hitrosti do 80 km/h, enako kot do zdaj. Še ena dodana vrednost sistema Active Brake Assist  je nadzor več pasov pri oddaljenosti do 250 metrov za še boljše zaznavanje nevarnosti.

Druga generacija sistema Active Sideguard Assist (ASGA) prav tako dokazuje, v kolikšni meri opremljenost vozil s šestimi senzorji in s tem povezanim širšim zornim kotom povečuje prometno varnost. Sistem ASGA  spremlja promet na voznikovi in sovoznikovi strani in lahko s svojim dvostopenjskim opozorilnim sistemom opozori voznike na morebitne nevarnosti, tako da lahko s pravočasnim ukrepanjem preprečijo kritične prometne situacije. Območje opozorila je aktivno pri hitrosti do največ 30 km/h, in sicer 30 metrov za vozilom in sedem metrov pred vozilom. Do lastne hitrosti pri zavijanju, ki ne presega 20 km/h, lahko sistem v območju rdečega opozorila aktivira tudi samodejno zaviranje do zaustavitve vozila, če se voznik prej ni ustrezno odzval na zvočno in vizualno opozorilo. Tudi s to funkcijo sistem presega zahteve uredbe o splošni varnosti, ki predpisuje le, da mora asistent za zavijanje po potrebi aktivirati opozorilo. Poleg tega ima sistem ASGA  inteligentni koncept opozarjanja na menjavo voznega pasu glede na položaj vozila na voznem pasu.

Znamka Mercedes-Benz Trucks ponuja upravljavcem voznih parkov številne digitalne rešitve in storitve za poenostavitev potekov in delovnih procesov, povezanih z novim vozilom Actros L. TruckLive ponuja brezplačen vstop v digitalne servisne rešitve znamke Mercedes-Benz Trucks. To vključuje različne storitve povezljivosti, ki jih je mogoče uporabljati prek obstoječih platform, kot je MyTruckPoint. Storitev Maintenance Management tako na primer skrbi za boljšo razpoložljivost vozil, Live Traffic pa z zagotavljanjem prometnih podatkov v realnem času prek navigacije pomaga pri načrtovanju poti. Nove povezane storitve, kot je brezžična posodobitev ali 24-urna pomoč Connected, je mogoče uporabljati že letos. Nadaljnje komponente pa so v fazi načrtovanja.

Aleš Majerič
foto: MB

Povezani članki

3 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button