Gospodarska vozilaNovice

Lunaz vidi prihodnost v predelavi tovornih vozil

VIDEO: Je to nova »zlata nit« gospodarskih vozil?

Britansko podjetje Lunaz, o katerem večkrat pišemo, ko pogovor nanese na elektrifikacijo nekaterih najbolj markantnih štirikolesnih klasikov, je tokrat predstavilo prvo t. i. ‘upcycled’ tovorno vozilo. V neposrednem prevodu bi to pomenilo predelano tovorno vozilo, kjer ima končni produkt višjo kakovost kot njegova osnova. Pri tem je pogon iz dizelskega spremenjen v električni.

Dotični predelani tovornjak naj bi za lastništvo zahteval enako vsoto kot aktualna (dizelska) paleta gospodarskih vozil, pri tem pa večina kovinskih materialov predelana in ponovno uporabljena. Končno vozilo je tako pravzaprav novo, njegova proizvodnja pa pričakovano zahteva bistveno manj surovin kot če bi tvorili tovornjak iz popolnega začetka.

Predelava vključuje tudi zamenjavo stranskih ogledal s kamerami, tehnologijo nadzora mrtvega kota in 360-stopinjski pregled okolice vozila iz ptičje perspektive. Vse z namenom izboljšanja varnosti vseh delavcev v okolici tovornjaka.

 

Pri Lunazu so glede napovedi precej optimistični in napovedujejo zaposlitev za 350 ljudi, ki bi letno sestavili približno 1.100 predelanih vozil. Na ta račun bi se privarčevalo na milijone ton izpuščenega ogljika, več pa bo znanega v prihodnjih mesecih, ko bodo pri svojih napovedih in predstavitvah še bolj specifični.

Blaž Likovič
foto: Lunaz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button