NoviceProsti časŠportna opremaZanimivosti

Lotus Type 136 je električno dirkalno kolo iz sanj

VIDEO: Ustvarjen po vzoru dirkalnika Hope HB.T ekipe iz olimpijskih iger 2020.

Da se avto-moto velikani mešajo v segment električnih koles pravzaprav ni neka noviteta med vestmi. Svoj kos pogače si režeta tako Audi z e-Tron električnim gorskim kolesom kot recimo tudi Ducati z lastno serijo e-MTB. Dotična kolesa se tržijo za skoraj 10 tisočakov, to o katerem bo tekla beseda v nadaljevanju pa je več kot enkrat dražje.

Govora je o električnem dirkalnem kolesu Lotus Type 136, katerega nastanek je navdihnilo tekmovalno kolo kolesarske ekipe Hope HB.T iz Velike Britanije, zasnovano za olimpijske igre v Tokiu leta 2020. Kolo ima vgrajen e-motor HPS Watt Assist Pro, ki je menda z zgolj 1,2 kilograma mase med najlažjimi na svetu. Če gre verjeti besedam podjetju HPS, naj bi dotični pogon kolesarju zagotovil do 35 odstotkov prednosti na vzponih, brez vpliva na ravnotežje in občutke na pedalih. Baterija vase spravi 193 Wh energije in maso celotnega kolesa dvigne za zgolj 300 gramov, povrh vsega pa izgleda kot nekakšna steklenica za vodo.

 

Lotus Type 136 je nadalje oplemeniten z vrhunskimi prenosnimi komponentami Sram Red eTap AXS in platišči DT Swiss ARC 1100, ki so obuta v tekmovalne pnevmatike Pirelli P Zero Race TLR. Bistvena prednost e-kolesa je kakopak njegov popolnoma ročno sestavljen karbonski okvir, ki poskrbi, da končna masa celotnega kolesa znaša le 9,8 kilograma.

Kot velja za večino lahkih in visoko zmogljivih koles, ima tudi Lotus Type 136 vrtoglavo ceno. Začetna izdaja modela predvideva le 136 enot, medtem ko bo standardni model naprodaj šele spomladi 2024. Prvih 136 enot je ocenjenih na debelih 25.000 evrov …

Blaž Likovič
foto: Lotus

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button