NoviceZanimivosti

Lexus UX Zenovski vrt: Zmagovalec umetniškega natečaja

Interpretacija klasičnega japonskega meditacijskega vrta na štirih kolesih.

Lexus je v avtomobilskem svetu znan po kreativnem promoviranju svojih avtomobilov. Bistvo podjetja se vrti okoli umetnosti in značilnega japonskega oblikovanja, česar Toyotin premijski oddelek ne pozabi poudariti. Inovativnost se tu ne zaključi, proizvajalec redno vabi ustvarjalce k izražanju umetnosti z uporabo njihovih vozil, kar je obrodilo tekmovanje Lexus UX Art Car. Zmagovalec druge sezone tekmovanja je kompaktni križanec posut s cvetnimi listi.

Zmagovalna kreacija Zen Garden (zenovski vrt) ponazarja tradicionalen japonski meditacijski vrt. Zanjo so zaslužni pri Clap Studiu iz Valencie, mojstrovina je prehitela šest ostalih kandidatov španskega oddelka Lexusa. Ustvarjalca Jordi Iranzo in Angela Montagud sta inspiracijo črpala iz poglavitnih lastnosti UX-a – tehnologija, dizajn, inovativnost in natančnost. »Zen Garden predstavlja popolno harmonijo, je združenje narave, tehnologije in inovacij. Združuje človeško oblikovanje geometrijskih linij in brezhibno simetrijo zajeto v svetu rastlin«, je dejal Iranzo.

Zunanjost avtomobila je odeta v papir, ki je pomemben element v japonski kulturi, prav tako jim je pomembna svetloba, saj njena pozicija in ton spreminjata teksturo dojemanja umetnine. Za nalepljanje tisočih papirnatih cvetov sta umetnika porabila mesec dni. Ostali umetniki so se pri svojih kreacijah odločili za bolj klasičen pristop, z umetelnimi poslikavami, raznimi teksturami, a za razliko od zmagovalnega UX-a so ostale na stopnji projektov.

Žiga Kolman
foto: Lexus

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button