NoviceZanimivosti

Leteči dirkalni avtomobil je tu!

VIDEO: Pri letalnik za serijo Airspeeder Racing se predstavlja.

O letečih avtomobilih je na področju fikcije že precej dolgo govora in očitno je vendarle napočil čas, da se tudi ta nekoč futuristična iluzija vendarle uresniči. Spoznajte plovilo oziroma leteči avtomobil Airspeeder Mk4 – prvi in najhitrejši potniški leteči avtomobil, ki je nekakšna zmes bolida formule 1 in letečega drona.

Airspeeder Mk4 je trenutno najhitrejše električno eVTOL plovilo (ang. Vertical Take-Off and Landing), ki nastaja pod okriljem avstralskega podjetja Alauda Aeronautics iz mesteca Adelaide. Airspeeder Mk4 v zgolj 30 sekundah doseže svojo končno hitrost 360 km/h in bo tako močno dvignil letvico v povsem sveže zastavljenem dirkalnem segmentu letečih vozil. Poganja ga 1.000 kW zmogljiv vodikov turbogenerator Thunderstrike nameščen v zadku enojne karbonske karoserije, oblikovane po principu strukturne lupine (monocoque). Poleg omenjenega turbinskega pogona ima nameščen dvojni kardanski stabilizator, ki vzdržuje položaj in omogoča vertikalni pomik plovila.

Airspeeder Mk4 je dimenzijsko gledano sličen F1 dirkalniku. V dolžino meri 5,73 m, v širino 3,62 m in v višino le 1,44 metra. Skupna masa sled ultralahkih materialov znaša le 950 kg. Kapaciteta goriva zadošča za 300 kilometrov avtonomije pri čemer izredno agilen letalnik v ozračje ne odda skoraj nič emisij. Zaradi relativno nizke temperature vodikovega plamena v zgorevalni komori tvori bistveno manj emisij dušikovih oksidov (NOX) kot bi sicer.

Bistveno več, tako v tehničnem kot komercialnem smislu, bo razkritega po uradni razgrnitvi Airspeederja Mk4, ki sledi 7. marca na inovacijskem dogodku Southstart in glede na izredno velik potencial samosvoje branže bomo novicam zagotovo sledili tudi mi.

Blkaž Likovič
foto: Airspeeder

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button