MiniatureNovice

Lego gradnje brez meja!

Namig za vse tiste, ki bi radi sestavljali in iztržili več iz svojih obstoječih Lego kompletov.

Danski proizvajalec svetovno znanih kock je svetovni fenomen. Ne poznam osebe, ki bi se mu Lego kocke na takšen ali drugačen način zamerile. Razveseljujejo staro in mlado, predvsem pa pripomorejo h krepitvi fokusa ter razmišljanja.

No, in če imaš za sabo sestavljenih že kar nekaj več tisoč kosovnih setov, potem je jasno, da domišljija s pomočjo malih sivih celic kot iz rokava strese kakšno individualno kreacijo. Modularnost Lego kock v večini primerov omogoča ”parjenje” kosov različnih letnic in tematik. Preproste inspiracijske skulpture pa pri največjih ”kockarskih” zanesenjakih kmalu prerastejo v resne sestavljanke, ki bazirajo na obstoječih kompletih ali skupkom več njih, oziroma kratko malo na jagodnem izboru kock iz kartonaste ”svaštarnice”.

Zagotovo je že kdo dvakrat, trikrat, mogoče tudi večkrat, sestavil in razstavil Lego komplet, žargonsko set. Nemara se bere dolgočasno, a večkratno sestavljanje je priložnost za merjenje časa sestavljanja, tekmovanje v paru ali skupini … Ampak, kaj pa če bi želeli iz vašega Mustanga linije Speed Champions narediti formulo ali dostavnik za pnevmatike? Ali je to sploh mogoče?

Odgovor na to vprašanje se skriva na spletnem mestu Rebrickable, kjer ”Legoumi” predstavljajo svoje druge, alternativne možnosti sestavljavcem širom zemeljske oble. Koncept je sila preprost (no, vsaj za nas, iskalce alternativnih sestavljank :D). V grobem sta na voljo dva principa iskanja alternativnih gradenj.

Prvi temelji na Lego kompletih v vaši zbirki. Le-te s kodnimi številkami zapišete v okenčka (največ 3), algoritem pa vam nato ponudi možnost kreacij, ki jih je mogoče sestaviti iz vaših obstoječih kock. Filter je mogoče malenkost korigirati tako, da izberete, ali želite set iz točnih delov, letnice kompletov, združevanje tem …

Druga možnost pa je, da enostavno preiščemo med vsemi alternativnimi gradnjami, ki so na voljo na spletnem mestu Rebrickable. Podobno je tudi tukaj na voljo filter, kjer imamo možnost zožiti nabor, denimo na avtomobile, ali na temo Technic, Speed Champions …

Sprehod skozi možnosti alternativnih gradenj bo marsikoga pustil odprtih ust! Aktualnega Porscheja 911 je že v originalu možno sestaviti kot kupeja ali targo, vendar zakaj pa ne bi iz njega izdelali še ikoničnega Countacha ali ameriško Corvetto? Eden od kreatorjev je iz kosov Mustanga Speed Chapions uspel iztisniti kar 11 različnih mobilnih modelčkov. Malce koncernske VAG podobnosti gre pripisati preobrazbi Siana v izredno nastopaškega Golfa. Kapo dol snovalcu, sploh če pomislimo, da je ta alternativna gradnja trenutno brezplačna. Pdf datoteka s 615 stranmi ter več kot 1000 sličicami gradnje.

Če vas je zamikala alternativna, neoriginalna … ah, verjamem, da je tole početje ”Legoumov” zgolj dodatna reklama za Lego. Torej, če vas je kakšna od predstavljenih gradenj navdušila, naj dodam, da so nekatere izmed njih plačljive, a je znesek navadno precej zmeren – od 5 do 20 dolarjev.

VABLJENI K RAZISKOVANJU!

Rocco
foto: rebrickable.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button