Nasveti in varnostNoviceVarnostZanimivosti

Le dve petini Britancev z zimskimi gumami

(Pre)nizek interes Otočanov za sicer ne tako milo klimo.

Avtomobilistične organizacije z Otoka so zaskrbljene po nedavni kratki raziskavi, saj bo zimske gume na svoje jeklene konjiče nadelo le 40 odstotkov vprašanih, medtem ko jih le petina trdi, da so zimske gume odločilne pri varnosti v zimskih razmerah. Že res, da večino Otoka sodi v kategorijo oceanskega klimatskega ozračja z visoko stopnjo vlage in padavin, vseeno pa so določeni deli vsako zimo odeti v snežno odejo.

Najbolj hladno je pričakovano na severu, kjer domujejo Škoti in tam je tudi interes za zimske pnevmatike pričakovano najvišji, medtem ko v preostalih delih Velike Britanije zimskim obuvalom ne namenjajo pozornosti. Vsaj v večini ne. Strokovnjaki opozarjajo, da imajo zimske pnevmatike lastnost, da ohranjajo prožnost v hladnih dneh in s tem zagotavljajo ustrezen oprijem cestišča, medtem ko se klasične letne pnevmatike pod 7°C niti malo ne ogrejejo med vožnjo in s tem onemogočijo dovoljšen oprijem.

Zimske gume tako niso namenjene zgolj področjem s snegom in ledom, temveč tudi za področja z veliko padavinami in temperaturami okoli 10°C. Zato je zimske čeveljce smiselno nadeti tudi v primorski Sloveniji, kjer že tradicionalno trdijo, da zimskih pnevmatik njihovi štirikolesni konjički ne potrebujejo.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button