Gospodarska vozilaNoviceZanimivosti

Ko iz naftalina potegnete Citroëna Type H

Ko se avanturisti in sodobni popotniki ali poslovni uporabniki prilagajajo nenehno spreminjajočim se situacijam in iščejo alternativne načine potovanja ali poslovnih priložnosti v današnjem času in ko povpraševanje po predelanih vozilih narašča, Citroënova impresivna zapuščina na področju dostavnih vozil dokazuje, da so njeni kombiji še naprej vredni razmisleka. Predelani kombiji in avtodomi za vsake vnaprej razmišljajoče sodobne popotnike in avanturiste, ki želijo v današnjih časih predvsem neodvisnost in idealno opcija potovanja v luči današnjega časa.

Tako je za obuditev ikonskega Citroëna Type H z reto pridihom poskrbel eden izmed predelovalcev v Evropi, ki je skupaj s Citroënovimi inženirji na osnovi sedanjih modelov Jumper in Spacetourer obudil legendarni kombi Type H. Citroën Type H, premierno predstavljen na avtomobilskem salonu v Parizu 1947, je naslednik TUB-a, ki je prenašal enako praktičnost (prag nizkega nakladanja, prostor za glavo, drsna stranska vrata). Kdo bi lahko ob njegovem lansiranju leta 1948 napovedal tako dolgo življensko dobo? Type H je ohranjal svojo kariero do decembra 1981 in z doseženo proizvodnjo 490.000 enot, ko ga je nasledil Citroën C25. Njegova skrivnost?

Nadvse inovativna zasnova za gospodarsko vozilo tistega časa. Naprej pomaknjena kabina, karoserija iz ojačanega rebrastega jekla in prenos s pogonom na prednji kolesi so se obdržali skozi leta. In to brez večjih sprememb zunanjosti. Ves čas pa je izkazoval veliko učinkovitost v vseh izvedenkah in vseh oblikah rabe. Mitsko vozilo? Da, in kult po vsem svetu. Pogosto so ga predelali v potujoči kiosk s hrano, uporabljali so ga vsi, od trgovcev do policistov, in še naprej živi v današnjih trendovskih konceptih. Sodobni furgoni se še vedno zgledujejo po njegovi zgradbi in inteligentnih rešitvah zasnove, s čimer izkazujejo čast njegovemu izčiščenemu in funkcionalnemu dizajnu.

Kultni H se pravzaprav spet vrača v modo, sodeč po številnih modnih predelavah, ki jih vidimo danes. Je retro, ampak v moderni preobleki in z moderno tehnologijo. Sodobna retro prenova legendarnega kombija, ki je zapakirana kot celoten avtomobilski komplet, je razvita na osnovi Citroën Jumperja ali Spacetourerja v počastitev oblikovalca Flaminia Bertonija in njegovega Citroëna HY. Običajni model je preoblečen v dodatke iz poliestra z narebrenimi stranicami, sprednji del ima okrogle žaromete ter odet v odtenek peščene barve pričara duh slavnega starodobnika. Notranjost prinaša sodobno opremo, kakršno pričakujejo sodobni nomadi. Ko ljudje iz teh generacij pomislijo na “kombi”, neizogibno pomislijo na Citroën Type H.

Pod Citroënovo licenco te predelave izdeluje podjetje Carrosserie Caselani iz Italije. Te predelave so primerne predvsem za avtodome, potujoče kioske s hrano, potujoče trgovine in podjetja, ki opravljajo najrazličnejše mobilne promocije.

Rudi Leskovec
foto: Citroën

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button