E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Kia razprostira načrte električnih gospodarskih vozil

Korejski avtomobilski proizvajalec gradi novo tovarno za izdelavo namenskih električnih vozil.

Kia je napovedala nove načrte za prihodnost, ki bodo obrodili paleto namenskih električnih vozil, kot so kombiji in različni dostavniki, s čimer bodo izdatno povečali ponudbo baterijsko električnih vozil do leta 2030.

Najnovejša novica o širjenju sledi prvotnem načrtu Plan S, s katerim so se zavezali k izdelavi 11 povsem električnih potniških vozil do leta 2027. Druga stopnja električne ofenzive bo obsegala izgradnjo nove tovarne za sestavo namenskih vozil ali PBV-jev (Purpose Bulit Vehicles) začenši s poletjem naslednje leto. Zaključek je predviden v začetku leta 2026, sprva bo tovarna zmogla letno izdelati 100 tisoč namenskih vozil.

Iz nove linije bo kot prvi zapeljal model srednjega razreda, trenutno znan pod projektnim imenom SW, za katerega že vemo, da bo na voljo z različnimi karoserijskimi oblikami – kot kompakten dostavnik ali za prevoz potnikov (ride-hailing storitve). V sklopu strategije Plan S so izrazili močno zanimanje za izdelavo samovozečega robotskega taksija na osnovi modela SW, ki bo opremljen s četrto stopnjo avtonomne vožnje.

Kasneje se bodo manjšemu SW pridružili še večji modeli, zasnovani na enaki rolkasti platformi, z  različnimi oblikami in velikostmi karoserij. Ta namenska vozila PBV bodo zajemala avtonomne dostavnike za uporabo v urbanih okoljih, večje kombije za prevoz oseb in vozila dovolj prostorna za namene potujočih pisarn ali mobilnih prodajaln.

PBV-ji se bodo pridružili vztrajno rastoči ponudbi električnih avtomobilov, kjer že kraljuje odlični križanec EV6, skupno število bo do leta 2027 zraslo na 14 modelov. Od tega jih bo sedem izključno električnih, kot je denimo EV9 SUV načrtovan za naslednje leto, ostali električarji bodo ponujeni vzporedno s sorodnimi modeli z motorji z notranjim izgorevanjem, kot je prihajajoča druga generacija Kie e-Niro.

Žiga Kolman
foto: Kia

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button