Gospodarska vozilaNoviceZanimivosti

Kako je Raptor poletel iz letala

VIDEO: Vstopite v zakulisje snemanja spektakularnega videa.

Najnovejši (spodnji) film, objavljen na YouTubovem kanalu Forda Evropa, prikazuje, kako Ranger Raptor naslednje generacije pobegne iz tovornega letala ter se prebija skozi blato in vodo na letališču.

 

Pred snemanjem so si vzeli tri mesece časa za načrtovanje, pri čemer je 38 članov ekipe tri dni delalo v nadzorovanih razmerah na varovanem letališču, ki so ga prej uporabljali za izdelavo in testiranje vojaških reaktivcev. Še preden je ekipa prispela na pravo lokacijo, je na podlagi konceptov ustvarila popolnoma animiran scenarij za film, ki mu pravijo animatika. Za izdelavo animatike so porablili več kot 200 ur dela, nato pa so z njo odobrili vsak posnetek in jo uporabili kot predlogo za dejansko snemanje.

Skoke in ‘drifte’ je po posvetovanju s Fordovo inženirsko ekipo za Rangerja v Avstraliji zasnoval in izvedel Paul Swift, vodilni svetovni strokovnjak za precizno kaskadersko vožnjo z več kot 30-letnimi izkušnjami. Swift je vozil tudi novo generacijo Rangerja Raptorja na Fordovem evropskem dogodku, na katerem je v živo razkril vozilo in pohvalil novi zmogljivi 3,0-litrski motor V6 ter vrhunsko zasnovo vzmetenja, ki sta mu omogočila izvedbo vratolomnih akrobacij.

V filmu prikazani piloti so dejanski piloti tovornega letala, ki so bolj kot prevoza novih pickupov vajeni prevažanja tovora po Afriki. Scenarij filma je od osemčlanske posadke zahteval spuščanje s hitrostjo 200 km/h na 1800 metrov dolgo vzletno-pristajalno stezo, da so lahko kamere z veliko hitrostjo snemanja posnele dramatičen pobeg Rangerja Raptorja naslednje generacije iz letala z 22 metrov dolgo jekleno verigo v tovornem prostoru.

Filmska ekipa je za snemanje dinamičnih sekvenc uporabila brezpilotna letalnike, specializirane električne vozičke in avtomobil s kamero na ‘robotski roki’. Ta sistem uporablja robotski žerjav na strehi s pritrjeno kamero, ki natančnim voznikom in snemalnim ekipam omogoča snemanje avta z drugega vozila v neposredni bližini. Med snemanjem je bila na voljo tudi posebna varnostna ekipa, vključno s tremi letališkimi gasilskimi vozili in ekipo. In kako je snemanje izgledalo izza kulise? Preverite v spodnjem videu.

Rudi Leskovec
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button