NovicePredstavitve

Jeep Gladiator

Jeep predstavlja svojega posebneža v obliki poltovornjaka.

Jeep Gladiator je znanilec sprememb in obeležuje povratek znamke v segment poltovornih (pick-up) vozil po skoraj 30 letih od predstavitve zadnjega modela Jeep z lastnostmi tovornega vozila in kesonom: modela Comanche, ki je s proizvodnega traku prihajal med letoma 1986 in 1992. Tradicijo tako oživlja novi Gladiator, ki ohranja značaj modela Jeep Wrangler.

Jeep Gladiator je samosvoje vozilo, ki omogoča več konfiguracij za avanturistične pustolovščine na prostem zaradi različnih kombinacij vetrobranskega stekla in strehe: tridelna trda streha, mehka streha ali brez strehe … in brez vrat! V odlagalnem predalu pod zadnjimi sedeži je tudi uporaben organizator, zasnovan za shranjevanje vijakov in matic, ki jih odvijete pri odstranjevanju strehe, vrat in zložljivega vetrobranskega stekla za vožnjo z odprto streho, kar še poudarja to, da je vse na modelu Gladiator zasnovano z mislijo na preprosto in praktično uporabo. V kabini modela Gladiator sta sistem Uconnect četrte generacije s 7- ali 8,4-palčnim zaslonom na dotik in instrumentna plošča s 7-palčnim zaslonom TFT, na katerem lahko voznik na več kot 100 načinov konfigurira informacije za lažji dostop med vožnjo.

Na voljo je zvočni sistem Alpine z 9 zvočniki, ki vključuje zadnji nizkotonski zvočnik in 552- vatni, 12-kanalni ojačevalnik z odstranljivim brezžičnim zvočnikom Bluetooth, ki je na voljo ob doplačilu. Odstranljiv brezžični zvočnik je mogoče polniti za zadnjimi sedeži med vožnjo, njegova zunanjost pa je odporna proti prahu. Je tudi vodotesen do 30 minut do globine 90 cm. Mogoče ga je povezati z zvočnikom v drugem vozilu Jeep Gladiator, lahko pa tudi polni druge naprave, ko je priključen v vhod USB. Odstranljiv brezžični zvočnik kupcem omogoča, da glasbo vzamejo s seboj, ko prispejo na cilj.

Za pogon skrbi 3-litrski motor MultiJet V-6, ki poganja modele Gladiator v Evropi in razvije moč 194 kW (264 KM) pri 3.600 vrt./min in navor 600 Nm pri 1.400–2.800 vrt./min. Kombiniran je z 8- stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki vozilu omogoča kar najboljši izkoristek motorja pri terenski vožnji in učinkovito dovaja moč pri umirjeni vožnji po avtocestah. Skladen je s standardi Euro 6D-Final.

Pri razvoju novega modela Jeep Gladiator sta bili glavni vodili varnost in zaščita, zato je v vozilo vgrajenih kup  sistemov za aktivno in pasivno varnost ter zaščitnih funkcij. Prva so žarometi, zadnje pozicijske luči in meglenke s tehnologijo Full LED. Na voljo so tudi vzvratna kamera ParkView z dinamično mrežo, parkirni senzorji spredaj in zadaj ter elektronski nadzor stabilnosti (ESC) z elektronskim sistemom proti prevračanju vozila, sistem za prepoznavanje mrtvih kotov in sistem za prepoznavanje prečnega prometa pri vzvratni vožnji, ekskluzivna sprednja kamera TrailCam, sistem za opozarjanje na nevarnost naleta s samodejnim zaviranjem, prilagodljivi tempomat s funkcijo ustavitve vozila in samodejni vklop in izklop dolgih luči …

Gladiator je v Evropi na voljo z nivojema opreme Sport in Overland ter v omejeni izdaji Launch Edition ob predstavitvi modela. Barvna paleta vključuje devet barv karoserije: črno, rdečo Firecracker, srebrno Billet (kovinska), Clear Coat, belo Bright, sivo Granite Crystal (kovinska), modro Hydro, sivo Sting, rdečo Snazzberry in zeleno Sarge, v kombinaciji z mehko streho ali trdo streho v črni barvi ali barvi karoserije. Nivo opreme Sport vključuje 17-palčna lita platišča, Gladiator z nivojem opreme Overland ali v različici Launch Edition pa sta opremljena z 18-palčnimi litimi platišči. Za prvega boste s popustom morali odšteti vsaj 62,116 evrov, za drugega pa 65.916 evrov. Slovenski zastopnik pričakuje, da bo v drugem letu našel približno 50 novih lastnikov.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button