E-MobilnostGospodarska vozilaNa kolesihNovice

Hyvia v leto 2022 z dvema konceptoma gospodarskih vozil

Francozi tudi pri dostavnikih stavijo na vodik.

Francosko podjetje Hyvia, kjer se na področju pogona vodikovih celic udejtvuje tudi skupina Renault, je razkrilo dva prototipa na temeljih Renault Masterja. Tudi v segmentu lažjih gospodarskih vozil želijo kupcem zagotoviti vožnjo brez emisij, le da energijo za pogon zagotavlja zgorevanje vodika.

Predstavili so študiji Renault Master Chassis Cab H2-TECH in Renault Master City Bus H2-TECH, kar v praksi nadalje pomeni tovorno oziroma potniško različico. Pogon tvorijo gorivna celica z močjo 30 kW, baterija v izmeri 33 kWh in dva rezervoarja vodika z maso 1,5 kg pod tlakom 700 bar. Pri potniški različici je hramba vodika zagotovljena z rezervoarjem s 4,5 kg pod tlakom 350 bar.

Tovorna različica sprejme kar 19 kubičnih metrov dostavnega materiala s skupno maso največ 1.000 kg, kar nadalje pomeni približno 250 kilometrov avtonomije. Potniška izvedenka po drugi strani sprejme do 15 potnikov in jih brez vmesnega polnjenja prepelje do največ 300 kilometrov. Ko govorimo o polnjenju je potrebno dodati, da le-to zahteva zgolj pet minut na vodikovi polnilni postaji, kar je praktično primerljivo s točenjem goriva. Rezultat je vožnja brez emisij in brez dolgih vmesnih postankov z električno infuzijo. Je polnjenje vodika kompleksna reč? Preverimo skupaj v spodnjem video prispevku, ki so ga Francozi pripravili že ob premieri večjega Renault Masterja Van minuli mesec.

 

Blaž Likovič
foto: Renault

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button