Gospodarska vozilaNovice

Hyvia in Renault skupaj proti novim izzivom

Skupno podjetje bo vključevalo štiri obrate v Franciji.

Renault in podjetje Plug Power Inc. (NASDAQ: PLUG), vodilno na svetu na področju vodikovih rešitev na ključ, sta danes uradno zagnala skupno podjetje HYVIA, kot so napovedali 12. januarja 2021. To podjetje »joint venture« je v enakih deležih v lasti obeh partnerjev, predseduje pa mu David Holderbach, ki ima več kot 20 let izkušenj na strateških funkcijah za izdelke in mednarodno prodajo v Skupini Renault.

Ime HYVIA je sestavljeno iz »HY« za vodik in latinske besede »VIA«, ki pomeni cesto, s čimer ponazarja ambicijo po utiranju nove poti k nizkoogljični mobilnosti. Lahka gospodarska vozila morajo imeti za določene vrste rabe večji doseg in krajše postanke za polnjenje, kar sta operativni zahtevi, za kateri je pogon z gorivnimi celicami na vodik energijska rešitev brez primere.

Dejavnosti podjetja HYVIA bodo potekale v obstoječih Renaultovih obratih v Franciji:

1. Sedež skupnega podjetja ter ekipe za raziskave in razvoj bodo v kraju Villiers-Saint-Frédéric, kjer je center za inženiring in razvoj gospodarskih vozil za Skupino Renault, kar bo omogočilo optimalno izrabo sinergij med ekipami.
2. Ekipe za postopke, izdelavo in logistiko bodo imele sedež v Flinsu in bodo del projekta Re-Factory, začetek sestavljanja gorivnih celic in polnilnih mesta pa načrtujejo za konec leta 2021.
3. Prva vozila na osnovi modela Renault Master bodo sestavili v Renaultovi tovarni Batilly.
4. Vgradnjo gorivnih celic bo opravljalo podjetje PVI, podružnica Skupine Renault od leta 2017, ki se nahaja v kraju Gretz-Armainvilliers.

Vodikova tehnologija, ki jo bo ponujala HYVIA, bo dopolnila ponudbo električno gnanih vozil, omogočila velik doseg do 500 kilometrov in naglo polnjenje v treh minutah. Navedeni prednosti sta zlasti primerni za določene vrste rabe lahkih gospodarskih vozil, hkrati pa ponujata odgovor na izzive predpisov v prid razogljičenju mestnih središč.

Prva tri vozila na gorivno celico, ki jih bo HYVIA ponudila na trgu, bodo izdelana na konstrukcijski osnovi modela Renault Master, v Evropi bodo naprodaj ob koncu leta 2021 hkrati z uvedbo polnilnih mest in oskrbo z »zelenim« vodikom:

– Za prevoz blaga: različici furgon in podvozje s kabino za nadgradnje z veliko prostornino.
– Za prevoz potnikov: različica mestni avtobus.

Rudi Leskovec
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button