NovicePredstavitve

Hyundaijeva športna trojica N vstopa v Slovenijo

Ponudba korejske znamke je pri nas bogatejša za nabrušene i20 N, i30 N in Kono N.

Družina modelov z oznako N, kot že številne bolj znane oznake M, AMG, RS ali ST, prinaša ogromno športnosti, užitkov v vožnji in seveda nasmešek na obrazu. Užitek za volanom najnovejših članov N, je od včeraj na voljo tudi slovenskim kupcem, ko je Hyundai tudi uradno odprl naročila za poskočnega malčka i20 N, že dobro poznane vroče kombilimuzine i30 N in seveda prvega nabritega križanca Kona N. Najbolje da se kar podamo v podrobnosti vsakega izmed trojice, saj boste le tako najlažje izbrali najljubšega.

Hyundai i20 N

Hyundaijeva »Fiesta« je med vsemi po mnenju mnogih najbolj pristen avtomobil, kompaktnih dimenzij, z dinamično platformo in seveda obveznim ročnim menjalnikom. Zlahka se uvrsti na vrh najbolj zabavnih avtomobilov, je prava poskočna kombilimuzina stare šole, katero je navdahnil uspešen WRC reli dirkalnik.

Novi »hot-hatch« je zasnovan na mestnemu Hyundaiju i20, ki so ga v roke vzeli mojstri pri oddelku N. Prejel je vse dobrine velikih, od diferenciala z delno zaporo do vpadljive športne zunanjosti. Za namrščeno črno masko se skriva zmogljiv 1,6-litrski turbo štirivaljnik z 204 KM in 275 Nm navora, katerega moč se preko šeststopenjskega ročnega menjalnika prenaša na sprednji kolesni par. Zaradi nizke mase 1.190 kilogramov, se strupeni malček do stotice požene v 6,7 sekundah in doseže končno hitrost 230 km/h. Številke zmogljivosti niso rekordne, so pa zadostne za pristen užitek v vožnji. Če sodimo po večjem i30 N, ni potrebno imeti najmočnejše vroče kombilimuzine za zabavo na vijugastih cestah. Pod površjem lahko najdemo še odzivnejše krmiljenje, nižje in trše vzmetenje ter močnejši set zavor.

Seveda so mu namenili različne vozne načine, za enostavno prilagajanje želenih nastavitev. Najbolj zanimiv je N Custom program, ki omogoča spreminjanje odzivnosti motorja, elektronskega nadzora stabilnosti, glasnosti izpušnega sistema, trdote blažilnikov in natančnost krmiljenja. Za lažje in hitrejše speljevanje poskrbi sistem Launch Control, za ujemanje vrtljajev med pretikanjem prestav pa skrbi sistem Rev Matching. Hyundai je poskrbel, da se vse zgoraj našteto ujema z videzom. Na cesti nam bo hitro padel v oči zaradi agresivnih odbijačev, kontrastnih rdečih dodatkov in zajetnega strešnega krilca. Enaka tema se nadaljuje v notranjosti, s športnimi sedeži, volanom z mnogimi izbirnimi gumbi, aluminijastimi stopalkami in specifičnimi grafikami zaslonov.

Za najmanjšega člana družine N bo pri nas potrebno odšteti 22.900 evrov oziroma 25.900 evrov ob izbiri N Perfomance paketa.

Hyundai Kona N

Kot drugega bomo podrobneje spoznali Kono N, ki je kot i20 N prvi svoje vrste in prinaša nekakšen kompromis med »hot-hatchom« ter praktičnim kompaktnim križancem. Še vedno ponuja dovolj užitkov v zavoji, a se zaradi višjega položaja in nekaj več mehkobe odlično znajde tudi kot vsakdanji borec. Odlična izbira za vse, ki se ne želijo odpovedati nobeni plati – udobju, dinamiki ali prostornosti.

Ko pri Hyundaiju omenjajo črko N se slehernemu ljubitelju bencinskih hlapov nariše nasmeh na obraz, kajti pri Korejci se to v praktično vsakem primeru nanaša na športnost. Njihova športna ekipa N je tokrat v ekipo sprejela nabrušeno športno-terensko Kono, ki ima pod motornim pokrovom nameščen dvolitrski prisilno polnjeni agregat s kar 280 KM in 392 Nm navora. Govorimo torej o najbolj vsestranskem modelu pri Hyundaiju, ki je na voljo tako v zgolj električni izvedbi, nato v hibridni in nadalje klasični ter za češnjo na torti še športni.

Športni oddelek N je do sedaj kupce razveseljeval s »hot hatchema« i20 N in i30 N, tokrat pa so »zarezali« v prodajno pogačo dinamičnih in kompaktnih SUV-jev, kjer med konkurenco najdemo VW T-Roca R, MINI Coutrymana in recimo Ford Pumo ST. Srčni utrip bo pospeševal pogonski sklop z že omenjenim dvolitrskim turboagregatom ter osemstopenjskim samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama, ki Kono N do kilometrske stotice požene v petih sekundah in pol in ne upeha vse do končnih 240 km/h. Kona N je svoji »klasični osnovi« bolj kot ne le podobna, saj so morali inženirji celotno podvozje in krmiljenje pogonskega sklopa prilagoditi tako številni konjenici in nadaljnjemu uživaštvu na dirkališču. Za ljubitelje zaprtih stez so pripravili tri prav posebne vozne profile – N Grin Shift, N Power Shift in N Track Sense. Prvi za dvajset sekund elektronsko dvigne moč agregata za sedem kilovatov (9,5 KM), drugi prilagodi delovanje menjalnika za še bolj optimalno pospeševanje, medtem ko tretji poskrbi za optimizacijo izkoristka (porabe) pogona med pobalinskim vedenjem.

Kako boste Kono N prepoznali? Na daleč po njenem zvoku iz športnega izpušnega sistema, nato pa jo boste opazili v po dinamičnih zunanjih elementih, oplemenitenih s posebnimi 19-palčnimi kovanimi platišči. Ob vstopu v vozilo bo moč opaziti v aluminij prevlečene stopalke, športne sedeže in volanski obroč ter nekoliko nadgrajeno grafiko voznikovega prikazovalnika. Za krotenje dinamičnega SUV-ja bo poskrbel tudi športni zavorni sistem ter elektronsko nadzorovana delna zapora diferenciala.

Največja in obenem najdražja članica Hyundaijevega športnega plemena bo pri nas zahtevala vsaj 37.900 evrov.

Hyundai i30 N

Hyundaija i30 N, praktično začetnika športne serije N sport, že kar nekaj časa dobro poznamo, sedaj se predstavlja v svoji drugi polovici življenjske dobe, po nedavni osvežitvi. Kot njegovi manj zmogljivi bratje, je prejel kozmetične popravke v obliki novih žarometov, svežega svetlobnega zapisa zadaj, razne manjše olepšave karoserijskih komponent in seveda tehnike.

Nam najpomembnejše izboljšave so prinesle več zmogljivosti na področju pogonskega agregata in več športnosti zaradi popravkov prej morda spregledanih podrobnosti. Pod motornim pokrovom še vedno ostaja 2-litrski turbobencinski štirivaljnik, kakršnega uporablja tudi novejša Kona N, ki v osnovi proizvede 250 KM in 353 Nm navora. Z izbiro N Performance paketa številke poskočijo na 280 KM in 392 Nm navora. Oba pogonska sklopa je mogoče kombinirati s šeststopenjskim ročnim ali osemstopenjskim dvosklopčnim N DCT menjalnikom in kombilimuzinsko ali Fastback karoserijsko obliko.

Vse različice imajo najvišjo hitrost odmerjeno pri 250 km/h, a najbolj strupena kombinacija z N Performance paketom in N DCT menjalnikom, lahko z vključenim Launch Control sistemom do stotice pospeši v zgolj 5,4 sekundah – 1 sekundo hitreje od standardnega modela.

Sicer i30 N še vedno ostaja najboljša izbira za vse bencinske navdušence, ki radi svoj čas občasno preživijo na dirkaški stezi, saj s svojim položajem na vozišču in zmogljivostjo ponuja največ od trojice. Njegove cilje so jasno zarisali že z obsežnimi testiranji na legendarni stezi v Nürburgringu.

Hyundai i30 N je cenovno postavljen v sredino N sendviča, z vstopno ceno 28.490 evrov oziroma 29.190 evrov za Fastback obliko. Najugodnejša N Performance izvedenka bo stala 34.900 evrov.

Žiga Kolman
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button