NoviceZanimivosti

Hondin prvi serijski V8 je tu …

… žal ne za asfaltne stroje, temveč tiste na vodi!

Hondini VTEC motorji so pravcate žive strojne legende. Le vtipkajte v YouTube »vtec kicked in« in že boste naleteli na morje video posnetkov, kjer »hondaši« pritiskajo na plin svojih cestnih kreacij pri čemer se v visokih vrtljajih oglasi značilni zvok VTEC tehnologije, ki uravnava pretok zraka v in iz valjev.

Da ne zaidemo predaleč, Honda je v našem nabiralniku pustila vest, da so sestavili prvi serijski V8 VTEC agregat. A še preden si zaženete v ideje o ekstra nabritem športnem vozilu vas moramo dodatno opomniti, da bo agregat nameščen v – plovilih. Tistih na vodi, ne na asfaltu, da ne bi kdo naše redne preslikave besed razumel po svoje.

 

Petlitrski V8 VTEC izvenkrmni agregat z oznako BF350 deluje na “tradicionalen” VTEC način, kar pomeni blag profil odmične gredi pri nižjih vrtljajih motorja in bolj ekstremnim pri višjih vrtljajih, ko prepušča več goriva in zraka v osmero valjev. To nadalje zagotavlja dobro ekonomijo pri nižjim vrtljajih in seveda več moči v višjih – torej enako kot pri cestnih Hondah.

Motor bodo vgrajevali v čolne in barke z dolžino vsaj 25 čevljev oziroma bolj domačih 7,6 metrov. Po več kot petdesetih letih se tako v Hondino motorno paleto znova vrača legendarni V8, ki so ga Japonci uporabljali zgolj eno sezono v segmentu Formula 1 Grand Prix. Dotični agregat je dobil naslednika z 2,4-litra prostornine, ki pa se je v karavani F1 obdržal zgolj med leti 2006, 2007 in 2008. Nekaj več življenja je doživel Hondin IndyCar, ki ga je gnal trilitrski in kasneje še 3,5-litrski V8 med letoma 2003 in 2011. Naj živi V8 torej!

Blaž Likovič
foto: Honda

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button