Gospodarska vozilaNovice

Hondin novi prototipni avtonomni delovni pomočnik

Honda AWV bi lahko postal nepogrešljiv pomočnik na gradbiščih.

Honda bo na gospodarski sejem CONEXPO v Las Vegasu pripeljala prototip nove generacije avtonomnega delovnega vozila, ki bo služil kot odličen pripomoček za lajšanje in povečanje učinkovitost dela na gradbiščih ter v težki industriji. Čeprav Hondo sprva asociiramo le z motocikli ali avtomobili, imajo odlične izkušnje na področju strojev, mehanizacije in celo letalstva.

Njihov najnovejši zanimiv izdelek je popolnoma prilagodljivo električno delovno vozilo AWV (Autonomous Work Vehicle), ki izkorišča lastno razvito tehnologijo avtonomne vožnje in skrbi za podporo dejavnosti povezanih z gradbeništvom ali industrijo. Z možnostjo avtonomnega delovanja ali ročnega upravljanja na daljavo, lahko Honda AWV zagotavlja širok spekter storitev v industriji, saj nudi dostavo tudi v težje dostopnih območjih, kjer je bila prej potrebna delovna sila. Z vključitvijo različnih priključkov in orodij bo AWV postal primerna delovna platforma v več okoljih.

Z drugo generacijo AWV se je Honda uspešno preizkusila na velikem gradbišču sončnih elektrarn na jugozahodu ZDA, sedaj so na podlagi testnih rezultatov razvili naprednejšo tretjo generacijo tovrstnega vozila. Nakladalna površina sedaj sprejme dve paleti in obremenitve do 907 kilogramov, v avtonomnem načinu lahko vozi do hitrosti 16 km/h, večja baterija s kapaciteto 18,6 kWh zagotavlja do 10 ur ali 45 kilometrov nemotenega obratovanja. Vozilo sicer meri 3.025 mm v dolžino in 1.300 mm v širino, masa je odmerjena pri 800 kilogramih.

Novi AWV se pohvali s poenostavljenim uporabniškim vmesnikom, povezljivostjo preko oblaka, izboljšano ergonomijo in izboljšanim delovanjem varnostih sistemov za izogib ostalih vozil. Za delovanje samodejne vožnje uporablja sklop senzorjev, GPS, radar in lidar za zaznavanje ovir ter kamere za oddaljeno spremljanje. Rezultati prejšnjih terenskih testov so pokazali, da lahko več vozil AWV nemoteno dostavlja gradbeni material na točno določene točke na vnaprej določeni poti. Za izdelavo so uporabili sisteme iz obsežne zbirke tehnologij mobilnosti in komponente iz avtomobilskega oddelka.

Žiga Kolman
foto: Honda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button