Gospodarska vozilaNovice

Francoski tovornjaki se razvijajo naprej!

Kaj nudijo pri Renault Trucks slovenskim avtoprevoznikom?

Kako pomemben je cestni transport se je izkazalo ravno med epidemijo, ki ob prihodu hladnega vremena zopet kaže svoje zobe. Mi smo se na nedavnem srečanju slovenskih avtoprevoznikov ustavili tudi na prostoru podjetja Renault Trucks, kjer so imeli kljub minimalistično odmerjenemu prostoru precej ponuditi in predstaviti. V Novo mesto so sicer pripeljali le zastavonošo T High, čigar kratica uteleša besedo Transport, ob bok pa so mu postavili naprednega in zgolj električno gnanega Renault Masterja Z.E., ki nakazuje smer razvoja tudi med cestnimi velikani.

Začnimo tam, kjer so tovornjaki še vedno v coni udobja – pri zajetnem dizlu v nosu. Tu je pri Renault Trucks v ospredju serija T, ki je med asfaltne težkokategornike zapeljala ob koncu leta 2013 in velja za prvi model v prenovljeni floti znamke. Po novem se ponaša v aerodinamično izboljšani obliki s sodobnejšim in priročnejšim izgledom, ki mu sledi še udobnejša kabina. Armaturna plošla deluje kot kokpit manjšega letala, najpomembnejša noviteta pa je vsekakor večsmerno nastavljiv volanski obroč preko pnevmatske stopalke. Tako si lahko voznik krmilo prilagodi lastni morfologiji z minimalnim naporom, hkrati pa volanski obroč postavi v zgornji položaj za lažji prehod iz in v kabino. Izza »direktorskega stola« se nahaja udobno in ergonomično ležišče Serenity Bunk, ki je namenjeno popoldanskemu poležavanju, gledanju manjšega TV sprejemnika ali dolgemu počitku po naporni vožnji.

Lastniki flote serije T bodo zadovoljni s 3-odstotnim prihrankom goriva oziroma celo 5-odstotnim v primeru izbire paketa Fuel Eco. Slednji prinaša motor v skladu z Euro VI standardom, pnevmatike za manjšo porabo, optimizirano porazdelitev navora in nenazdanje tudi LED osvetlitev za manj vzdrževanja in daljšo življenjsko dobo svetil. Med seznamom posodobitev smo našteli tudi elemente kot so parkirna zavora v sili, mehansko zaklepanje kabine proti vdoru, zaznavanje prometnih soudeležencev v voznikovem mrtvem kotu in nenazadnje tudi kopica storitev na daljavo preko brezžične tehnologije, ki omogoča kar najbolj optimalno vzdrževanje vozila in s tem maksimalno razpoložljivost. Več o Renault Trucks T in T High izveste na povezavi TUKAJ.

Praktično enake rešitve so Francozi uporabili pri serijah C in K, ki svoje poslanstvo udejanjata v gradbeništvu. Tovornjaki Renault Trucks K so zmogljivejši s pogonom na vsa kolesa, medtem ko je serija C za odtenek šibkejša in manjša.

Nič manj zanimiva ni niti srednje velika serija Renault Trucks D, kjer se zadnja črka nanaša na Distribution oziroma na prevoz raznovrstnega materiala. V ta izredno širok segment sodijo tako večja tovorna vozila kot več-uporabni tovornjaki za delo v gradbeništvu, komunali ali prevozništvu. Serija D ima tako precejšnje število izvedenk, nam pa sta v oči padli popolnoma električni mestni dostavnik Renault Trucks D Z.E. in komunalni tovornjak Renault Trucks D Wide Z.E.. Prvi ima litij-ionsko baterijo s kapaciteto med 200 in 300 kWh, kar zagotavlja avtonomijo do največ 300 kilometrov, medtem ko ima drugi na voljo hranilik s 200 kWh in avtonomijo do največ 120 kilometrov. Polnjenje na 22-kilovatni polnilni postaji zahteva 12 oziroma osem ur. Tehnologija električnega pogona ni nova, je pa v zadnjih mesecih požela več zanimanja vsled zaostrovanja okoljevarstvene politike in pritiska na velemesta, naj njihova središča zaprejo za klasično gnana vozila.

Če smo pričeli z zastavonošo v segmentu transportnih vozil, lahko zaključimo z najmanjšim a vsestransko uporabnim lahkim tovornim vozilom Renault Master Z.E. Na voljo je v kar šestih različicah s tremi dolžinami in dvema višinama, kar nadalje pomeni da v nedrja sprejme med 8 in 22 kubičnimi metri tovora z maso več kot tono. Njegova litij-ionska baterija s kapaciteto 33 kWh pa zadostuje za 120 kilometrov mestnih ulic, medtem ko polnjenje zahteva šest ur. Pri Renaultu potencialne kupce Masterja Z.E. imenujejo kar »zeleni profesionalci«, ki lahko izbirajo med izvedenkami kombiju, kabina na platformi in kabina na podvozju. Še več informacij na povezavi TUKAJ.

Renault Trucks je francosko podjetje iz okolice Lyona, ki je prvotno delovalo pod okriljem Renaulta, od leta 2001 pa je del skupine AB Volvo v večinski švedski državni lasti, s čigar tovornjaki si deli praktično večino komponent, medtem ko Volvo Cars že dobro desetletje deluje pod okriljem kitajskega giganta Geely.

Blaž Likovič
foto: Renault trucks, caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button