Gospodarska vozilaNovice

Fordovo pametno ogledalo za dostavnike

Veliko voznikov dostavnih vozil se zanaša na zunanji vzvratni ogledali, saj notranje ogledalo ne pomaga prav veliko, ko je za vami predelna stena ali tovor. Kot pravi napis na nalepki na odbijaču: “Če ne vidiš mojih ogledal – potem tudi jaz ne vidim tebe!”

Zdaj se je Ford domislil ‘pametnega ogledala’. Ta novi sistem je videti tako kot običajno notranje ogledalo, a je dejansko zaslon z visoko ločljivostjo, ki jasno prikazuje panoramski pregled območja za vozilom. Tako vozniku pomaga opaziti kolesarje, pešce in druga vozila za sabo, tudi če so zadnja vrata brez oken ali pregled ovira predelna stena.


Notranje ogledalo s popolnim zaslonom sproti prikazuje sliko, ki jo zajema kamera na zadnjem delu dostavnega vozila, s samodejnim nadzorom osvetljenosti pa omogoča optimalno vidljivost podnevi in ponoči. Vidno polje sistema je dvakrat širše od običajnega vzvratnega ogledala. To vozniku pomaga, da se bolje zaveda svoje okolice, na primer pri bližanju krožišču, spreminjanju voznih pasov ali preverjanju pred vključevanjem v promet ali zavijanjem na stransko ulico.

Fordovo novo ogledalo je še posebej koristno za voznike, ki skrbijo za dostavo in se morajo pogosto ustavljati na mestnih ulicah, kjer je še večja verjetnost ‘srečanja’ s kolesarji, pešci in uporabniki električnih skirojev. Ranljivi udeleženci v prometu so leta 2019 predstavljali 70 odstotkov smrtnih žrtev prometnih nesreč v evropskih urbanih okoljih.

Rudi Leskovec
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button