Gospodarska vozilaNovicePredstavitve

Ford Transit Custom Furgon

Ford predstavlja svojega aduta na področju gospodarskih vozil.

Fordovi inženirji so razvili povsem novo platformo, zasnovano za optimizacijo prevoza tovora in dostopa, izboljšanje voznikovega udobja in priročnosti ter izjemno zmogljivost in vodljivost. Napredna zasnova podpira več učinkovitih pogonskih sklopov, vključno s priključnim hibridom in novo možnostjo štirikolesnega pogona Transita Custom.
Dostavljavci lahko opravijo do 200 postankov in dostavijo 500 pošiljk na dan, pri čemer vsaka pošiljka zahteva svoj čas. Pomoč pri dostavi (Delivery Assist, ki bo na voljo od oktobra 2024) lahko pomaga racionalizirati vsako dostavo, saj avtomatizira nekatere postopke, da prihrani čas in izboljša varnost. Ko je pomoč omogočena, se aktivira, ko voznik prestavi v parkirni položaj. Transit Custom samodejno vklopi opozorilne utripalke, zapre vsa odprta okna in zaklene vrata, ko voznik zapusti avto. Ko se voznik vrne, lahko brez ključa vstopi v vozilo in ga zažene. Opozorilne utripalke luči ugasnejo, okna pa se vrnejo v prejšnji položaj.

Podlaga za večjo produktivnost Transita Custom je popolnoma nova platforma, zasnovana za optimalen prevoz tovora, dostop, zmogljivost in prilagodljivost pogonskega sklopa. Razvili so jo čisto na novo in je v primerjavi s prejšnjo generacijo vozila bolj toga in 100 kg lažja ter ima odvisno od različice za do 200 mm podaljšano medosno razdaljo, kar omogoča optimalno zmogljivost za prevoz tovora. Da bi povečali učinkovitost porabe goriva, je bila zasnova karoserije povsem novega modela razvita z obsežno aerodinamično simulacijo, skupaj z zmanjšano sprednjo površino pa je omogočila do 13 odstotkov nižji količnik upora CdA kot pri modelu prejšnje generacije.

Kot furgon ponuja Transit Custom prostor za tovor, ki meri od 5,8 do 6,8 m3 pri standardni višini strehe, nosilnost znaša do 1350 kg, največja dolžina tovora pa 3450 mm, če uporabimo pametno odprtino pod sovoznikovima sedežema. Na voljo sta tudi furgon z dvojno kabino in kombi, vse različice pa lahko kupci izberejo s kratko ali dolgo medosno razdaljo. Največja vlečna obremenitev je pri prikolici z zavorami do 2800 kg, kupci lahko naročijo tudi premično vlečno kljuko, ki se pomakne pod odbijač.

Nabor sistemov za pomoč vozniku v Transitu Custom5 je bil izboljšan in vključuje napredne funkcije, kot so sistem za zaznavanje prečnega prometa, pomoč pri zaviranju pri vzvratni vožnji, 360-stopinjska kamera in inteligentni aktivni tempomat s tehnologijo Stop & Go pri modelih s samodejnim menjalnikom, ki omogoča samostojno vožnjo tudi v prometnih zastojih. Modem 5G Transitu Custom omogoča tudi prejemanje posodobitev Ford Power-Up za več kot 30 ločenih modulov vozila. Te lahko pomagajo izboljšati zmogljivost vozila, zagotavljajo nadgradnjo kakovosti, posodabljajo obstoječe funkcije ter dodajajo povsem nove funkcije in zmogljivosti. Večina posodobitev se izvede v manj kot dveh minutah.

Ford Pro vsakemu podjetju olajša vstop v novo, povezano dobo; vsak Transit Custom je opremljen z velikim 33 cm (13-palčnim) vzdolžno postavljenim zaslonom na dotik, ki je za lažjo uporabo obrnjen proti vozniku in podpira najnovejši Fordov komunikacijski in informacijski sistem SYNC 4 s superhitro povezljivostjo s tehnološkim sklopom Ford Pro prek vgrajenega modema. Napredni kokpit dopolnjuje 30,5 cm /12-palčna digitalna instrumentna plošča. Transit Custom je že tovarniško opremljen s funkcijo Alexa Built-in. Tako je v kabini na voljo osebna umetna inteligenca, ki vozniku pomaga ohranjati povezavo in organiziranost ter olajša in poveča produktivnost vožnje. Funkcija Alexa Built-in omogoča, da lahko vozniki s preprostimi glasovnimi ukazi v navigacijskem sistemu nastavijo naslov naslednjega postanka, telefonirajo.

Kupci lahko Transita Custom izberejo z najnovejšo generacijo dizelskih motorjev Ford EcoBlue z močjo 82 kW (110 KM), 100 kW (136 KM),110 kW (150 KM) ali 125 kW (170 KM), ki lahko v primerjavi z odhajajočim modelom izboljšajo izkoristek goriva in emisije CO2 za skoraj šest odstotkov. Šeststopenjski ročni menjalnik je del serijske opreme, na voljo pa je tudi napredni novi osemstopenjski samodejni menjalnik z visokim izkoristkom, ki omogoča največjo vlečno zmogljivost do 2800 kg in ga lahko kupci izberejo v kombinaciji z motorjema z močjo 100 kW (136 KM) in 125 kW (170 KM).

Transit Custom je lahko prvič opremljen z novim inteligentnim sistemom štirikolesnega pogona. Sistem prek elektronsko krmiljene sklopke inteligentno razporeja navor med sprednjo in zadnjo osjo, pri čemer prilagoditve trajajo manj kot 20 milisekund, na voljo pa je za vozila, opremljena s samodejnim menjalnikom. Lastniki, ki potrebujejo več oprijema za boljše zmogljivosti na neutrjenih cestah, a imajo raje ročni menjalnik, lahko izberejo motor z močjo 100 kW (136 KM) ali 110 kW (150 KM) z mehanskim diferencialom z omejenim zdrsom.

Popolnoma novi Transit Custom Plug-In Hybrid združuje 2,5-litrski bencinski motor z Atkinsonovim ciklom in 11,8 kWh uporabne kapacitete baterije za zagotavljanje kombinirane sistemske moči 232 KM in izključno električni doseg do 56 km, s funkcijo Pro Power Onboard pa je na voljo 2,3 kW moči za napajanje orodja in električnih naprav. Novi pogonski sklop je podoben tistemu, ki ga uporablja Ford Kuga Plug-In Hybrid.

Glede na zahteve glede prevoza tovora lahko stranke izbirajo med dolžino karoserije L1 ali L2 in možnostmi skupne mase praznega vozila (GVM) 280, 300 ali 320 v celotni paleti karoserijskih izvedb:

keson,
keson z dvojno kabino,
kombi – zdaj na voljo z zaželenimi višjimi stopnjami opreme,
MultiCab.

Prva vozila so že v Sloveniji, v letu 2024 je plan prodaje 750 vozil.

Boštjan Praprotnik
foto: caranduser.com

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button