Gospodarska vozilaNovicePredstavitve

Ford Tourneo Custom (2024)

Fordov adut za številne aktivnosti.

Trenutne modne muhe na tron postavljajo SUV-je, medtem ko sila praktični enoprostorci nekako počasi jemljejo slovo. K sreči je še nekaj borcev, ki kombijevsko zasnovo še vedno čislajo in eden večjih na tem področju je Ford. Tokrat so predstavili novega Tournea Custom, ki ga bodo veseli obrtniki, večje družine, ali pa tisti, ki prisegajo na bolj aktiven življenjski slog in radi kolesa, kajake, supe enostavno zadegajo v potniško kabino in se odpeljejo. Tourneo Custom se čedalje bolj približuje osebnim vozilom, nas v uredništvu pa veseli, da so Fordovi dostavniki končno opremljeni s samodejno klimatsko napravo.

Novi model prinaša nabor različnih funkcij, vključno s prilagodljivimi zadnjimi sedeži, nameščenimi na vodilih, prostoročnim upravljanjem električno pomičnih stranskih vrat, zvočnim sistemom B&O, panoramskim steklenim strešnim oknom in inovativnim volanom s pokrovom, ki ga je z nagibanjem možno spremeniti v mizico ali delovno površino. Novi sedeži so lažji od tistih v predhodniku, v drugi vrsti pa so opremljeni z integriranimi varnostnimi pasovi, tako da je mogoče kabino hitreje in preprosteje preoblikovati, tudi v konferenčno postavitev za šest oseb. Pritrdišča ISOFIX so na voljo na vseh treh sedežih v drugi vrsti in na obeh zunanjih sedežih v tretji vrsti. Optimizirana arhitektura podvozja z neodvisnim zadnjim vzmetenjem ponuja novo raven udobja in stabilnosti, vse to pa dopolnjuje možnost izbire novega osemstopenjskega samodejnega menjalnika z uglajenim prestavljanjem.

Novi Tourneo Custom prinaša najobsežnejšo ponudbo različic in je na voljo z najnovejšo generacijo dizelskih motorjev Ford EcoBlue z močjo 100 kW (136 KM), 110 kW (150 KM) in 125 kW ( 170 KM), kot povsem nova različica PHEV ali kot E-Tourneo Custom z električnim pogonskim sklopom s 64 kWh uporabne kapacitete baterije in 160 kW motorjem, ki omogoča do 325 kilometrov dosega. Tourneo Custom priključni hibrid uporablja vzporedni hibridni sistem, ki ponuja prilagodljivost 2,5-litrskega bencinskega motorja z Atkinsonovim ciklom za vožnjo na dolge razdalje in elektromotorja s skupno največjo sistemsko močjo 173 kW (232 KM); 11,8 kWh uporabne kapacitete baterijskega sklopa omogoča izključno električni doseg do 52 kilometrov. Naročila za Tourneo Custom PHEV bodo na voljo od aprila 2024, medtem ko se jeseni ponudbi priključuje tudi E-Tourneo Custom.

Pri Fordu do ponosni, da so uspeli višino spraviti pod dva metra (resda za milimeter), bodo pa kupci lahko izbirali med dvema dolžinama, in sicer L1 s 505 centimetri ter L2 s 545 centimetri. Širina pri obeh različicah znaša 227 centimetrov z ogledali vred.

Novi Tourneo Custom bo na voljo od 40.950 evrov dalje, bo pa na voljo s petimi nivoji opreme (Trend, Titanium, Active, Titanium X in Sport). Že pri osnovni različici bodo kupci našli , samodejno klimatsko napravo, LED žaromete, kamero, ogrevano vetrobransko steklo, 16-palčna lita platišča … Pri slovenskem zastopniku pričakujejo, da bodo letos predali 180 ključev novega Tournea Custom.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button