NovicePredstavitve

Ford Mustang Mach-E

Po skoraj treh letih od (ne)uradne predstavitve, se Mach-E končno predstavlja slovenski publiki!

Ker oblikovno spominja na športnega Mustanga, so mu nadeli kar takšno ime, le z dodatkom Mach-E. Na voljo bosta dva različna baterijska sklopa in tri pogonske različice.

Ponudbo bo otvoril standardni Mach-E, v konfiguraciji z zadnjim pogonom in izbiro 75,7 kWh ali 98,7 kWh baterije. Šibkejši proizvede 269 KM, močnejši pa 294 KM. S polno baterijo bo pri prvem mogoče prevoziti 450 kilometrov, zmogljivejša baterija pa ponuja 590 kilometrov dometa. Precej impresivno, čeprav bodo lahko realni rezultati malenkost slabši. Pri obeh je z namenom podaljšanja dometa navor omejen na 414 Nm. Njun dražji brat bo štirikolesno gnani model z enako močjo in navorom povečanim na 580 Nm, za 32 kilometrov je slabši le domet. Vrh ponudbe bo GT s 487 KM in 536 kilometri dometa. Vsi baterijski sklopi prejmejo osemletno garancijo ali 160.000 prevoženih kilometrov.

Mach-E bo hitro privabil nove kupce. Že osnovni model lahko do stotice pospeši v manj kot osmih sekundah, štirikolesni pa v sedmih. Končna hitrost bo pri vseh omejena na 180 km/h. V poletnih mesecih leta 2021 se bo pridružil tudi GT, ki bo imel boljše pospeške kot osemvaljni Mustang. Električne Mustange bomo lahko polnili preko standardnega domačega priklopa, boljši pa je nakup Ford Connect 11 kW stenske polnilnice. V javnih polnilnicah lahko sprejme do 150 kW, kar napolni baterijo od 10 do 80 odstotkov v manj kot 38 minutah oziroma 45 minutah pri večji bateriji.

Skupna masa avtomobila pri vstopnem modelu znaša manj kot dve toni, polno opremljeni Mach-E Fisrt Edition s štirikolesnim pogonom in najzmogljivejšim pogonskim sklopom je za 200 kilogramov težji. S 4.712 mm dolžine, 1.881 mm širine in 1.597 mm višine je podobne velikosti kot večina povprečnih avtomobilov, v primerjavi s sorodnim Mondeom je za 15 cm krajši in 11 cm višji. Popolnoma nova sodobna notranjost s 15,5-palčnim sredinskim zaslonom marsikoga spomni na Teslo, ni pa še povsem znano ali bo takšen zaslon tudi v osnovnem modelu. Med drugim je novost vožnja z enim pedalom kot pri Nissanu Leaf, 100 litrski sprednji prtljažnik in uporaba mobilnega telefona namesto ključa. Druga podobnost s Teslo je nadgradnja programske preme preko spleta.

Seveda bo Mach-E opremljen z vsemi aktualnimi asistenčnimi in varnostnimi sistemi, 360 stopinjsko kamero ter funkcijo Amazon Alexa. Osnovni paket prinaša 18-palčna platišča, dodatno so na voljo še 19-palčna, LED žarometi, električno nastavljivi sedeži in rdeče zavorna čeljusti. First Edition prinaša panoramsko streho, električna prtljažna vrata, Bang & Olufsen ozvočenje in ekskluzivno Grabber modro kovinsko barvo. Naročila sprejemajo le preko spletnega portala, osnovni bo vašo denarnico olajšal za 47 tisoč evrov, »prva izvedenka« pa se začne pri 68 tisočakih.

Še nekaj več o Mach-E GT

Mustang Mach-E GT, ki razvije več navora od vseh serijskih Fordovih cestnih vozil, kar jih je bilo kdaj na voljo v Evropi, potrebuje za pospešek od 0 do 100 km/h 3,7 sekunde in je Fordov evropski petsedežnik z najzmogljivejšim pospeškom doslej.

Dvojni motor, štirikolesni pogon, baterijsko električni pogonski sklop, napredno prilagodljivo vzmetenje MagneRide in zmogljiv zavorni sistem Brembo skupaj zagotavljajo odzivnost in okretnost športnega avtomobila. Mustang Mach-E GT prinaša tudi edinstveno umeritev pogonskega sklopa, ki v primerjavi z drugimi različicami Mustanga Mach-E s štirikolesnim pogonom zagotavlja porazdelitev večjega deleža navora zadnjima kolesoma, posebej razvite pnevmatike pa omogočajo prenos ekstremnega navora na podlago.

Dodatno novi vozni način Untamed Plus (neobrzdano plus) vozniku na dirkališču pomaga obvladati moč pogonskega sklopa in kar najbolj dosledno doseganje najboljših časov – za še bolj vznemirljivo vozno izkušnjo hkrati prilagaja nadzor oprijema in stabilnosti, če to dopuščajo predpisi in pogoji. Po meri prilagojena specifikacija vključuje športne sedeže Ford Performance, serijska 20-palčna platišča iz lahke zlitine, ekskluzivno Grabber modro ali Cyber oranžno barvo in unikatne oblikovne elemente karoserije – tako aerodinamično in zmogljivo oblikovanje vrhunskega športnega terenca še bolj izstopa in obenem ohranja nezgrešljive značilne poteze najbolje prodajanega športnega avtomobila na svetu.

Mustang Mach-E GT je serijsko opremljen z baterijo za podaljšan doseg s kapaciteto 88 kWh (uporabno), ki kljub zmogljivosti avtomobilskim navdušencem med posameznimi polnjenji omogoča brezskrbno povsem električno vožnjo z dosegom do 500 kilometrov po WLTP. Polnjenje z močjo do 150 kW lahko v približno 10 minutah doseg v povprečju podaljša za 99 km, za polnjenje z 10 na 80 odstotkov kapacitete baterije pa zadošča približno 45 minut.

Kaj pa cene? Osnovni Mach-E bo kupcem na voljo od 68.700 evrov. V kolikor prisegate na štirikolesno gnana vozila, boste morali odšteti najmanj 74.100 evrov, medtem ko bo najbolj pregrešna GT različica na voljo za vsaj 93.900 evrov.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button