Gospodarska vozilaNovice

Ford bo na britanskih tleh razvijal avtonomne tehnologije

Kaj prinaša Fordov program European Self-Driving Vehicle Research Programme?

Že res, da so se pri modrem ovalu potegnili nekoliko nazaj in iz evropskega trga umikajo nekatere modele, določene pa pospešeno elektrificirajo z namenom zadostitve strogi evropski regulativi, vendar to vseeno ne pomeni prekinitev razvoja. Predvsem na področju sistemov, ki omogočajo delno avtonomno vožnjo. Tako so pred dnevi predstavili nadgrajeni program za razvoj avtonomnih vozil, ki se brez prevoda glasi European Self-Driving Vehicle Research Programme.

Tokrat bodo v »ogenj« poslali posebej prirejeno floto Transitov, Fordovih komercialnih vozil s precej spodbudnimi prodajnimi številkami na Starem kontinentu. V njih bo poleg kopice naprednih varnostno-asistenčnih sistemov vendarle bdel voznik, ki pa bo okolici skrit. V praksi to pomeni, da mimoidoči voznika pravzaprav ne bodo videli. Tako želijo Fordovci raziskati samovozeča vozila v realnem življenju in preveriti ne le odziv vozil, temveč celotne okolice.

Da celoten program ni ustvarjen kar tako priča njegova finančna podlaga, ki bo tekoči račun podjetja olajšala za približno sedem milijard evrov.

Blaž Likovič
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button