Gospodarska vozilaNovice

Električni tovornjak za smeti s prestižnimi materiali

Lunaz razkriva anatomijo svojega smetarskega tovornjaka.

Britansko zagonsko podjetje Lunaz, sicer bolj znano po predelavi klasičnih ikon na električni pogon, je razkrilo kar nekaj zanimivih informacij o svojem baterijskem smetarskem vozilu. Slednje ima hitro zamenljiv baterijski set, katerega rokovanje zahteva zgolj 10 minut.

Začnimo pri osnovah. Platformo za tovornjak so »posodili« pri Mercedes-Benzu, ki naj bi veljala za najboljšo v tem segmentu. Baterijski sklop bo nudil kapaciteto od 275 kWh pa vse do zajetnih 400 kWh, medtem ko bo pogon zmogel zagotoviti orjaških 6.780 Nm navora. Ker bi bilo polnjenje tako velikega akumulatorja precej zamudno, so pri Lunazu k rešitvi pristopili z drugega zornega kota. Sprojektirali so baterijski sklop, ki ga je možno v celoti zamenjati v zgolj desetih minutah, medtem ko je možno število baterijskih modulov prilagoditi predvideni trasi tovornjaka – torej, predvideni razdalji.

Notranjost vozila naj bi nastala v sodelovanju s končnimi uporabniki, torej dejanskimi vozniki smetarskih vozil. Kot zanimivost naj dodamo, da je ambient in oblazinjenje narejeno iz enakih materialov kot notranjost vozil znamk Bentley in Rolls-Royce. Sedeži tovornjaka so recimo prevlečeni s posebno obstojnim vinilom, ki so ga vodilni pri Lunazu odkrili med obiskom japonske Osake.

Kabina je v pretežni meri digitalizirana s 12-palčno instrumentacijsko ploščo pred voznikom. Celotna 360-stopinjska okolica vozila se nadalje prikazuje na dveh združenih 10-palčnih zaslonih visoke ločljivosti, potnikom pa so na voljo še USB polnilci ter možnost povezave multimedije vozila z mobilnikom preko Apple CarPlay ali Android Auto vmesnikov.

Eno izmed najbolj razveseljujočih dejstev je, da je Lunazov »smetar« pravzaprav recikliran obstoječ tovornjak, zato so vodilni pri tem britanskem podjetju dodali, da se pri proizvodnji privarčuje kar 80 odstotkov ogljikovih izpustov.

Aleš Majerič
foto: Lunaz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button