Gospodarska vozilaNovice

Električni tovornjak s trilitrskim pomožnim dizlom v nahrbtniku

VIDEO: Rosebauer RTX je elektrčar med gasilci. No večinoma …

Da je Kalifornija okoljevarstveno daleč najbolj napredna ameriška zvezna država je dobro znan podatek. K temu seveda sodi uporaba električnih vozil in med zadnjimi uporabniki električnih vozil so pristali kar pri gasilski brigadi iz Los Angelesa. Tamkajšnji LAFD, kar je okrajšava za Los Angeles Fire Department, si je namreč omislil električni gasilski tovornjak Rosenbauer RTX.

 

Avstrijsko podjetje, ki je nesporni gigant na področju ponudbe gasilskih vozil in opreme, je v zameno za dober milijon evrov v Los Angeles poslal pravi električni gasilski tovornjak. Ta ima pester pogonski sklop, ki ga v osnovi tvorita dva elektromotorja, ki skupaj proizvedeta 360 kW najvišje moči oziroma 260 kW ob normalni rabi. Pri tem črpata energijo iz zajetne baterije s kapaciteto 132 kWh, ki doprinese precej mase.

In da gasilci na terenu ne bi ostali brez napajanja vozila ter njegove opreme, so Avstriji v tovornjak dodali še BMW-jev trilitrski šestvaljni dizelski agregat, ki skrbi za napajanje baterije, v kolikor je njena napolnjenost nizka. Tako je, neskromen bavarski agregat napaja ta megalomanski gasilski tovornjak. Razvoj vozila je skupaj trajal kar 12 let, kako so vse skupaj na kratko strnili Avstrijci, pa si oglejmo v spodnjem oglasnem videu.

Rosenbauer RTX je zgolj član segmenta vozil RT, kjer se kratica nanaša na Revolutionary Technology oziroma revolucionarno tehnologijo. V tej skupini domuje kar nekaj bolj ali manj kompaktnih primerkov gasilskih vozil, medtem ko je RTX vsekakor prvak svoje divizije. Za tehnofile še povezava TUKAJ, kjer si lahko v angleščini preberete še veliko več električnih gasilskih pomočnikih …

Aleš Majerič
foto: Rosenbauer

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button