NoviceZanimivosti

EasyPark in Visa o trendih plačevanja

V Sloveniji brezstično plačujemo že skoraj deset let.

Brezstična plačila že skoraj desetletje omogočajo hitro in varno izvajanje transakcij tudi pri nas. Na področju urbane mobilnosti pa vse bolj priljubljeno postaja plačevanje znotraj mobilne aplikacije, saj zagotavlja hitro in enostavno plačilo pri upravljanju parkiranja.

Brezstična tehnologija pomeni možnost plačevanja s karticami ali elektronskimi napravami tako, da kartico ali napravo držimo nekaj centimetrov stran od plačilnega terminala ali se preprosto dotaknemo zaslona mobilnika, tudi zaslona pametne ure. Ta način plačevanja, ki bo prihodnje leto v Sloveniji praznoval svojo deseto obletnico, omogoča hitrejše in bolj priročno opravljanje transakcij. Skupina EasyPark je na tem področju stopila korak dlje in pri upravljanju parkiranja v Sloveniji postavila trende s plačevanjem znotraj aplikacije (IAP), ki omogoča še hitrejše, enostavnejše in bolj varno plačevanje, saj uporabnik po plačilni kartici seže le enkrat.

Po podatkih Banke Slovenije je bilo v letu 2016 le 6 % vseh kartičnih transakcij opravljenih brezstično, medtem ko je v letu 2019 teh že 38 %. Rast brezstičnega plačevanja je v zadnjih letih še dodatno pospešila pandemija koronavirusa, saj so se potrošniki, da bi se izognili morebitni okužbi, izogibali gotovinskemu in kartičnemu plačevanju. Brezstična kartična plačila na prodajnem mestu so se v treh letih znatno povečala – najnovejši podatki za Evropsko unijo kažejo povečanje z 41 % vseh kartičnih plačil v letu 2019 na 62 % v letu 2022.

Ključne prednosti plačevanja znotraj aplikacije: varnost, priročnost in brezgotovinsko poslovanje

Da potrošnikom ni treba nositi gotovine s seboj, da lahko opravijo plačilo brez dotika POS terminalov, predvsem pa da vse to poteka na najvišji stopnji varnosti, so ključni dejavniki rasti tega segmenta. Takšna tehnologija ima ključno vlogo tudi v javnem prometu in upravljanju s parkiranji, predvsem v urbanih naseljih, kjer sta hitrost transakcij in enostavnost uporabe plačilnih sistemov še kako pomembni. EasyPark poroča o rasti transakcij – navajajo, da gre tako za posledico pandemije kot za izjemno hitrost in enostavnost upravljanja parkiranja na daljavo. Uporabnikom mobilne aplikacije EasyPark namreč ni treba nalagati sredstev na kartico, prav tako lahko uporabnik z enim uporabniškim računom upravlja z več parkiranji hkrati. EasyPark je na voljo v več kot 3500 mestih in 30 državah sveta, v Sloveniji pa so prisotni v več kot 50 mestih – v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Piranu, Bledu, Bohinju, Kranjski Gori, Murski Soboti, Kranju, Novem mestu in drugih.

Trendi prihodnosti na področju plačil

Eden od trendov, ki bo zaznamoval prihodnost plačil, je vse pogostejša uporaba biometričnega preverjanja avtentičnosti. Uporabniki se pri nekaterih plačilih že avtentificirajo z uporabo čitalnika prstnih odtisov. Tehnologija se še naprej razvija in kaj kmalu lahko pričakujemo, da se bo vse več plačil preverjalo s prepoznavanjem glasu ali obraza. Prihodnost narekuje tudi povezovanje brezstičnega plačevanja in plačevanja IAP z drugimi tehnologijami – na primer z virtualnimi pomočniki, kar bi uporabnikom omogočilo plačevanje z glasovnimi ukazi. Plačevanja bi se lahko povezala tudi z nosljivimi napravami, kot so pametna očala, kar bi uporabnikom omogočilo plačilo, ne da bi jim bilo treba upravljati pametni telefon. Ko bo vse več mest prešlo na brezgotovinske sisteme javnega prevoza in upravljanja parkiranj pa bodo brezstična in plačila IAP postala prednostni način plačevanja za milijone potnikov po vsem svetu.

Rudi Leskovec
foto: Easy Park

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button