Gospodarska vozilaNovice

Divja tretja generacija Forda F-150 Raptor

Veliki brat evropskega Raptorja je postal nepremagljiv terenski stroj.

Odlična novica za ameriške ljubitelje poltovornjakov, prispela je namreč tretja generacija ultimativne različice Forda F-150. Puščavski plenilec, vsaj tako mu pravijo pri modrem ovalu, sicer ohranja turbinsko podprt V6 motor od odhajajočega modela, vendar mu obsežne izboljšave podvozja omogočajo potovanje po brezpotju dlje in hitreje kot kadarkoli prej.

Najprej vzmetenje. Ford je zadnje listnate vzmeti nadomestil z naprednejšim pet točkovnim vpetjem s podaljšanimi nihajnimi rokami, dodatno stabilizacijo in 24-palčnimi vzmetmi. Večjo odzivnost ponujajo Fox blažilniki, ki so prav tako dimenzijsko zrasli. Standardne pnevmatike ostajajo 35-palčne BF Goodrich, a za boljši napad na brezpotje lahko po novem izberemo 37-palčne pnevmatike. Na serijski obutvi v primerjavi z originalnim Raptorjem ponuja kar 25 odstotkov več hoda vzmetenja.

Pod ogromnim pokrovom motorja bo rohnel 3,5-litrski twin-turbo V6, katerega zmogljivost še ni znana, brez skrbi, inženirji bodo za novo generacijo iz njega iztisnili več kot trenutnih 450 KM in 690 Nm navora. Vsa moč se na štiri kolesa prenaša preko desetstopenjskega samodejnega menjalnika in diferenciala z delno zaporo zadaj – sprednji Torsen diferencial je na voljo opcijsko. Precej časa so posvetili izboljšanju hladilnega sistema, da se dogodivščine nebi zaključile prehitro, za več užitka pa bo poskrbel glasnejši izpušni sistem s štirimi nivoji.

Če vam največ pomeni zmogljivost motorja, potem bo potrebno počakati do naslednjega leta, ko bo luč sveta ugledal Raptor R. Res je, Ford je prižgal zeleno luč za vrnitev osemvaljne izvedenke, po vseh poročanjih s 760 »konjskim« kompresorsko podprtim 5,2-litrskim V8 iz Shelbyja GT500.

Drugače pa novi Raptor ni bistveno drugačen od odhajajoče generacije. Kot pri VW Golfu ali Porscheju 911, gre bolj za evolucijo oblikovanja. Zunanjost je z večjimi zračnimi režami bolj agresivna, zunanji paneli so iz aluminija »vojaške« kakovosti in kompozitov, šasija je iz okrepljenega jekla.

Sodobnejša tehnologija prinaša sedem voznih načinov, ki spremenijo odzivnost krmiljenja, prenosa moči, sistema nadzora stabilnosti, trdoto vzmetenja in glasnost izpuha. Več je pripomočkov za terensko vožnjo, morda najbolj zanimiv je »Trail 1-Pedal Drive«, ki poenostavi vožnjo tako, da v stopalko za plin kombinira pospeševanje in zaviranje – skoraj tako kot močno regenerativno zaviranje pri električnih avtomobilih.

V notranjosti najdemo še ostale dobrine iz običajnega F-150, moderen 12-palčni informacijski zaslon z »over-the-air« posodabljanjem, digitalizirane merilnike, Bang & Olufsen ozvočenje in še mnogo drugega.

Žiga Kolman
foto: Ford

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button