NovicePredstavitve

Citroën C4 X in Ë-C4 X

C4 X se je tudi v Sloveniji podal v bitko kupejevskih križancev.

Citroën povečuje svojo paleto električnih avtomobilov z novim modelom e-C4 X, ki v enem paktu združuje praktično družinsko uporabnost z drobci premijskega C5 X. Nastal je privzdignjeni križanec s strešno linijo fastbackov.

Kot pričakovano je pod novo začrtano zunanjostjo nahaja platforma e-CMP, ki omogoča vgradnjo bencinski, dizelskih in električnih pogonov. Francozi novinca opisujejo kot »križano oblikovanje« oziroma alternativo konvencionalnim družinskim kombilimuzinam in SUV-jem, močno se spogleduje tudi z modelom 408 sestrskega podjetja Peugeot, vendar je ta izdelan na čisto drugi osnovi.

Sprednji del novega C4 X je neposredno prenesen iz običajnega C4, v bistvu sta si sorodna vse do B stebrička, potem se strešna linija spreobrne v kupejevsko. Medosna razdalja je z 2.670 mm identična, a s 4.600 mm je za 240 mm daljši, kar je doseženo le s podaljšanjem zadnjega previsa, kjer se nahaja tudi večji prtljažni prostor. Prtljažna vrata se odpirajo v klasičnem limuzinskem slogu in ne kot pri petvratnih modelih, razkrijejo pa 510 litrov prostora – standarden C4 premore le 380 litrov.

Očem privlačnejši zadek je opremljen z novimi LED lučmi, z obliko puščice usmerjene proti središču prtljažnih vrat, za več športnega vtisa poskrbi nekakšno »ducktail« krilce, nov je prav tako zadnji odbijač. Notranjost se bistveno ni spremenila, z izjemno drugačnih dimenzij proti zadnji klopi, kjer je manj prostora za glavo. Potniki bodo kot pri C4 sedeli na izredno udobnih Advanced Comfort sedežih, nedavno prenovljenih z mehkejšo peno.

Voznikovo okolje ostaja opremljeno z digitalnimi merilniki in 10-palčnim osrednjim informacijskim zaslonom na dotik, a v ozadju se skriva novejši operacijski sistem predstavljen v premijskem C5 X, ki omogoča več prilagoditev videza ter se hitreje odzove na ukaze. Sistem hkrati vključuje digitalnega asistenta s prepoznavanjem glasu ob aktivaciji z »hello Citroën« in kar osmimi individualnimi profili.

Največ upanja polagajo na električno različico ë-C4 X, katere pogonski sklop sestavljata 50 kWh baterija in elektromotor s 100 kW (136 KM) ter 260 Nm navora, ki poganja sprednji kolesni par. Z enim polnjenjem bo dovolj energije za 360 kilometrov dometa, pospešek do stotice se odvije v 9,2 sekundah, najvišja hitrost znaša 150 km/h. Za polnjenje skrbi hiter priklop z močjo 100 kW, zmožen v 30 minutah povrniti 80 odstotkov kapacitete. Preostali del poznane motorne palete bosta zastopala 1,2-litrski trivaljni bencinski motor v modelih PureTech 100 in 130, v kombinaciji z ročnim ali samodejnim menjalnikom ter BlueHDi 130 dizel z 1,5-litrsko štirivaljno enoto.

Kako globoko v hranilnik bodo morali kupci poseči? V kolikor prisegate na moderni pristop in ste se ozrli proti elektriki, vam bodo za osnovnega električarja Ë-C4 X zaračunali 38.400 evrov (oprema Feel Pack). Ljubitelji bencinskih agregatov se bodo lahko s C4 X radostili za najmanj 23.050 evrov (oprema Feel), medtem ko bodo pristaši sajavčkov morali pripraviti najmanj 27.800 evrov. Pri slovenskem zastopniku predvidevajo, da bodo letos našli približno 170 novih kupcev.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button