E-MobilnostNa kolesihNovicePredstavitve

Citroën Ami

Francozi predstavljajo svojo kompaktno rešitev (pre)natrpanih (slovenskih) mest.

Citroën predstavlja modificirano različico električnega mestnega malčka Ami, namenjenega prevozu (in dostavi tovora) v urbanem okolju. Malček bo dosegljiv kupcem (in imetnikom) z izpitom kategorije AM, oziroma vsem, ki so dopolnili 15 let.

Citroën Ami – Urbana rešitev za dva potnika ali potnika in nekaj prtljage.

Verjetno so pri takšnem urbanem posebnežu najpomembnejši ravno tisti podatki, ki jih navadno kar izpustimo. Ami meri v dolžino 2,41 metra, v širino 1,36 metra, medtem ko se meter pri višini ustavi pri 152 centimetih. Masa vozila znaša približno toliko, kot malo bolj konkreten potovalni motor. Z drugimi besedami 490 kilogramov (z baterijo). V mestu je obračalni krog še kako pomemben, Amija pa boste obrnili v vsega 7,2 metra.

Ami uporablja 5,5 kWh baterijski sklop, ki dovaja energijo elektromotorju s 6 kW (8 KM). Pospeševanje se konča pri hitrosti 45 km/h, z enim polnjenjem pa je mogoče prevoziti do 75 kilometrov. Velja omeniti, da znaša navor 40 Nm. Polnjenje baterije poteka preko standardne vtičnice in traja približno 4 ure.

Kaj loči tovornega Amija od potniškega brata?

Sprva na zunaj deluje skoraj identičen potniškem sorodniku, z izjemo osnovnih jeklenih platišč in po vsej verjetnosti jih bo večina nosila reklamne napise. V notranjosti so odstranili sovoznikov sedež in ga nadomestili s plastičnim koritom za odlaganje tovora. Nekakšen prtljažni prostor ponuja do 260 litrov prostornine in obremenitev do 140 kilogramov.

Skupaj s z vsemi odlagalnimi prostorčki v notranjosti je maksimalna tovorna kapaciteta Amija odmerjena pri 400 litrih – malenkost več od prtljažnika nove četrte generacije Škode Fabie. Pokrov tovornega korita lahko sicer služi namenu delovne mize, na njem je prostor za papirje in elektronske tablice, medtem ko znotraj najdemo še nekaj priveznih točk ter višinsko nastavljivo dno, ki omogoča prevoz predmetov do 1,2 metra dolžine. Kupci lahko izberejo še kakšen dodatek iz doplačljivega seznama, kot je varovan odlagalni prostor v zadku kabine, dodatni odlagalni prostori in nosilec pametnega telefona na armaturni plošči.

Tako kot standardni Ami, tudi dostavna različica uporablja 5,5 kWh baterijski sklop, ki dovaja energijo elektromotorju s 6 kW (8 KM). Pospeševanje se konča pri hitrosti 45 km/h, z enim polnjenjem pa je mogoče prevoziti do 75 kilometrov. Polnjenje baterije poteka preko standardne vtičnice, vendar proces zaradi manjše kapacitete baterije traja okoli treh ur.

Notranjost je enostavna, a nadvse funkcionalna.

In kako globoko boste morali seči? Če želite Amija, bo potrebno račun oklestiti za najmanj 9.500 evrov (izvedenka My Ami Ami), v kolikor bi radi posegli po najbolje založenem Amiju (Myami Tonic), pa boste morali odšteti najmanj 10.500 evrov.

Boštjan Horvat
foto: caranduser.com

Povezani članki

4 komentarjev

  1. Koook kjuuut ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button