Gospodarska vozilaNovice

Citroën 2CV Fourgonnette: časovni stroj na kolesih

Berlingo se je prelevil v ikonični dostavnik 2CV Fourgonnette.

Ko je Citroën leta 1948 na pariškem avtomobilskem salonu razkril prikupen model 2CV, se je ta kaj hitro zavihtel med najbolj prepoznavne avtomobile v znamkini 103-letni zgodovini. Nadvse popularen »spaček« je leta 1951 prejel komercialnega bratranca 2CV Fourgonnette, ki je sicer požel manj navdušenja, a vseeno se je legendarno oblikovanje ohranilo do danes, ko so ga pri Citroënu obudili na osnovi Berlinga.

Pod ikonično novo kreacijo so se podpisali pri italijanskem karoserijskem podjetju Caselani. Glavni oblikovalec David Obendorfer je dejal, da je bilo oblikovanje zanimiv izziv, saj je imel originalni kombi povsem drugačne mere. Osredotočili na celoten vidik originalnega vozila, namesto preobrazbe posamičnih oblikovnih elementov v slogu 2CV Fourgonnette. Če vas mika takšna sodobna klasika, bo mogoče licenciran Caselanijev izdelek naročiti z začetkom prihodnjega meseca, proizvodnja naj bi stekla januarja prihodnje leto.

Kot kažejo fotografije, se moderni 2CV Fourgonnette močno spogleduje z originalnim dizajnom, čeprav ostaja osnovna struktura Berlinga nespremenjena. Furgonnette je zadnji član sodelovanja Citroëna in Castelanija pri ustvarjanju unikatnih kombijev, prejšnja sta bila model Relay v slogu Type H iz leta 2017 in Type HG na osnovi Spacetourerja, predstavljen pred dvema letoma.

Prikupen sprednji del novega Fourgonnette je s spremenjeno masko, pokrovom motorja v obliki črke V in značilnimi izbočenimi okroglimi lučmi povsem spremenil podobo Berlinga, prav tako so mu namenili nov sprednji odbijač ter kolesne loke izdelane iz steklenih vlaken. S strani lahko opazimo horizontalne linije v slogu valovite pločevine uporabljene na originalnem modelu, zadnja prtljažna vrata po se pohvalijo z dvema ovalnima oknoma in prav tako okroglo osvetlitvijo.

Citroën pod pokrovom motorja seveda ni namestil starega dvovaljnega motorja, za pogon skrbi sodobna mehanika Berlinga. Na tem področju pričakujemo izbiro različnih izvedb 1,2-litrskega PureTech bencinskega motorja, obstaja celo možnost, da bi Castelani Fourgonnette izdelal na osnovi električnega e-Berlingo.

Žiga Kolman
foto: Citroën

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button