Gospodarska vozilaNovice

Britanska vlada z milijonsko naložbo v tovornjake na vodik

Brez emisij in s še več varnosti.

HVS oziroma Hydrogen Vehicle Systems Ltd je britansko zagonsko podjetje, ki razvija velika gospodarska vozila in tovornjake na vodikov pogon. Domujejo v škotskem Glasgowu in da so začrtali pravo smer priča nedavna finančna injekcija, ki jim jo je namenila britanska vlada.

Ta je iz sredstev za spodbujanje brezogljičnega transporta omenjenemu podjetju namenila kar 17,5 milijona evrov, ki jih bo HVS porabil predvsem za razvoj naprednih asistenčno-varnostnih sistemov. Skupaj z lokalno družbo Fusion Processing, ki je ena izmed vodilnih na področju napredne aktivne varnosti v vozilih, bodo v velike dostavne tovornjake namestili skupek aktivnih varnostnih sistemov in sistemov za učinkovito rabo energije.

Prvi bodo preprečevali verjetnost trka preko zaznavanja predvsem najranljivejših prometnih skupin (pešci in kolesarji) in bodo delovali v dveh stopnjah – sprva z opozarjanjem na nevarnost ter nato še z aktivnim zaviranjem v sili. Sistem za učinkovito rabo energije bo, kot že ime pove, prilagajal delovanje vodikovih gorivnih celic glede na vožnjo in ambientalne pogoje.

V celoten projekt je vključenih še nekaj manjših lokalnih podjetij, medtem ko bo multidisciplinarna ekipa delovala vse do sredine leta 2025.

Blaž Likovič
foto: FP

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button