Gospodarska vozilaNovice

Britanska vlada z milijoni naproti škotski avtomobilski industriji

VIDEO: Bodo Škoti prevzeli štafeto na področju vodika in avtonomne vožnje?

Podjetje Hydrogen Vehicle Systems (HVS) je naznanilo, da je konzorcij Hub2Hub pod njihovim vodstvom uspel pridobiti precejšnjo finančno podporo s strani britanske vlade – vse z namenom razvoja avtonomnega tovornega vozila, s pogonom na vodik seveda.

Britanska vlada je konzorciju nakazala sredstva v višini 8,1 milijona evrov, v zameno pa so prejeli obljubo, da se bosta prihodnje leto na prvih uradnih testiranjih znašla dva prototipa tovornjaka, spodobna avtonomne vožnje četrtega nivoja. Slednji pomeni, da je sistem vozila v celoti sposoben spremljati okolico in upravljati vse vozne funkcije za omejene poti in pogoje, ki so opredeljeni v operativni zasnovi vozila.

Kaj točno pripravljajo Britanci, ki so pravzaprav Škoti, najbolje opišejo kar sami v spodnjem video prispevku.

Poleg HVS so še večji kupček cvenka prejeli pri prav tako škotskem podjetju Fusion Processing Limited, kjer v okviru projekta CAVForth razvijajo samo-vozeče avtobuse. Razlog tiči tudi v dejstvu, da so pri Fusion Processingu že demonstrirali svoj trud s področja avtonomnih sistemov in po ulicah Edinburgha na sicer omejenem osemkilometrskem delu zapeljali samovozeč avtobus.

Škoti so kar 11,7 milijona evrov zajetno ekonomsko spodbudo prejeli ravno zaradi svojega do sedaj izkazanega tehničnega znanja, ki se že kaže tudi v realnem prometu. Njihov napredek vodi v zgoraj omenjeno četrto stopnjo avtonomnosti, ki so jo zagotavljajo v praktično vsakem vremenu.

Britanska vlada je tako kar nekaj predvidenih naložb preusmerila na sever Otoka, kjer veliko stavijo na vodik in razvoj avtonomnih sistemov vozil. Ali bodo spodbudne finančne injekcije obrodile sadove pa bo jasno že v nekaj mesecih.

Blaž Likovič
foto: HSV

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button