Nasveti in varnostNoviceV razmislekVarnostZanimivosti

Britanci na nogah – vsak 10. vozi pod vplivom drog

Nedavna anketa šokirala poizvedovalce.

V Veliki Britaniji je glede prometne varnosti precej cenjen neodvisni institut za varnost v prometu IAM RoadSmart. Tam često opravljajo razne ankete in nedavna je precej pretresla tako odgovorne kot celotno britansko javnost.
Razkrili so namreč, da naj bi kar 10 odstotkov od več kot 2.000 vprašanih zatrdilo, da sede za volan v manj kot 24-ih urah po zaužitju prepovedanih substanc. Mednje z naskokom sodi marihuana (5 % vseh vprašanih), sledijo ji še kokain, ekstazi in speed (oziroma amfetamini).

Kar še dodatno bode v oči je kar 14-odstotni delež tistih, ki so zatrdili, da ne bi zaustavili prijatelja ali sorodnika da sede za volan po zaužitju drog. Vse to se opaža tudi v prometu, kjer policisti beležijo majhno a konstantno porast deleža voznikov pod vplivom nedovoljenih substanc. Delež žrtev je v zadnjih desetih letih narastel na kar 260 odstotkov, pri čemer je kar 44 odstotkov voznikov povratnikov – torej so enak prekršek že storili. Zato so pri IAM RoadSmart že stoplili skupaj in javno pozvali odgovorne naj nekaj vendarle ukrenejo.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button