NoviceZanimivosti

Božično darilo za zares pridne

Austin Pedal Cars s novim J40 Continuation.

Austin Pedal Cars, nekoč J40 Motor Company, je glavni strokovnjak za izdelovanje, prodajo, servis in restavriranje Austin J40 avtomobilov na pedala. Se sprašujete zakaj pišemo o tem? Ker ima dotična znamka veliko več s pravimi avtomobili kot bi si sprva mislili.

Austin Motors je v letu 1949 v želji, da bi za delo nezmožnim rudarjem vendarle ustvaril neko zaposlitev, ustvaril podjetje Austin Junior Car Factory. Ta je delovala povsem neprofitno in pričela z izdelovanjem miniaturnih replik na pedala modela Devon oziroma Dorset iz l. 1948. Ti mini avtomobili so se imenovali J40 in so bili tako zaželeni, da so jih izdelovali vse do leta 1971. v tem času so ustvarili 32.000 primerkov. Cena vsakega se je gibala za približno polovico takratne mesečne plače v Angliji, zato je govora o precej dovršenih replikah. Te so bile izdelane iz odpadnega materiala v Austinovih obratih, medtem ko je bila oblika in barva enaka kot v izvirniku. Miniature imajo delujoče luči, hupe in platišča z originalnimi pnevmatikami znamke Dunlop.

Veliko J40 mini replik se je nato pojavilo v raznih videih o varnosti v cestnem prometu, pa recimo na otroških zabavah premožnejših družin, točnega podatka o »preživelih« pa seveda ni. Cene se po spletu gibljejo med 500 in nekaj tisoč evri, odvisno od ohranjenosti, za katero pa kot uvodoma rečeno, poskrbijo pri Austin Pedal Cars.

In kaj torej pomeni J40 Continuation? Gre za prvi nov avtomobil, proizveden po letu 1971, ko so ustavili proizvodnjo mini replik. Gre za nadaljevanje oziroma poklon zdaj nekaj desetletij starim miniaturam, vendar na bistveno bolj sodoben način. Karoserija ne temelji na železu temveč na ročno oblikovanem lahkem aluminiju, medtem ko so določeni elementi obrobljeni s sijočim kromom. Ambient replike definira enojni usnjen sedež v obliki klopi, medtem ko bodo mladinci in mladinke vihteli lesen volan.

Armaturna plošča gosti pravo GPS navigacijo in resnični števec hitrosti, vsemu skupaj pa je dodan še merilnik napolnjenosti akumulatorja, ki vse to vključno s svetili napaja. Akumulator se seveda napolni preko domače vtičnice. Stikalo za vžig je tako kontaktno stikalo, ki vklopi električno napajanje. J40 Continuation se premika s pomočjo aluminijastih pedal, medtem ko se zaustavi preko kolutnih zavor.

Austin Pedal Cars bo J40 Continuation zagnal z omejeno serijo 49-ih enot (namig na leto odprtja prvotne tovarne), imenovano Legacy Edition. Ta prinaša nekaj ekskluzivnih dodatkov, vključno z Ensign rdečo barvo, ki je bila tudi prvotno uporabljena na zdaj že zgodovinskih miniaturah, tablico na šasiji z napisom Legacy in številko šasije, ki se bo nadaljevala od tam, kjer je tovarna nazadnje končala. Ne smemo pozabiti niti na komplet orodja Austin in usnjeno mapo za dokumente s peresom.

Vse super dokler ne pridemo do cenika. Originalni J40 je bil morda drag, novi je še bistveno dražji. Austin za posamezen avtomobilček zahteva kar 30 evrskih tisočakov, kar je več kot povprečen avtomobil v spodnjem srednjem razredu. Zato sem uvodoma zapisal, da se morali biti zares pridni to leto in vsa poprej …

Blaž Likovič
foto: Austin Pedal Cars

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button