NoviceZanimivosti

Bowmore Aston ARC-52 je nov zbirateljski viski

Obliko so kakopak prispevali oblikovalci Aston Martina.

O sodelovanju Aston Martina in škotske destilarne Bowmore z otoka Spey smo pisali večkrat. Tokrat v medsebojni kolaboraciji pripravili nov butični izdelek – tako oblikovno kot degustacijsko. Da bo celotna zadeva še toliko bolj ekskluzivna, bo zbirateljem prestižnih enosladnih (ang. single malt) viskijev predstavljena na prestiži dražbi hiše Sotheby’s v Londonu, ki se bo odvila v petek 26. maja.

Pri Bowmoru so prispevali zares skrbno negovan in kar 52 let skrbno nadzorovan »vintage« enosladni viski, ki so ga seveda želeli zapakirati v neprekosljivo embalažo. Za slednjo so zaprosili kar oblikovni studio Aston Martina, ki je brez dvoma pripravil zares prvovrstno rešitev. Koncept izhaja iz japonske tehnike obdelave kovin imenovane Mokume-Gane, ki ustvari laminatni produkt iz mešanih kovin z značilnimi večplastnimi vzorci. Stekleni dekanter ima tako površinsko skulpturo iz najboljših ogljikovih filamentov, ki je izvzeta iz komponent najlažjih in najmočnejših avtomobilskih komponent na osnovi karbona – kot sta recimo Aston Martin Valkyrie in Aston Martinov dirkalnik iz karavane Formula 1.

Zato popustov pri nakupu tako ekskluzivno zapakiranega neprekosljivega viskija ne pričakujte popustov. Pri dražbeni hiši ocenjujejo, da bodo končne cene produkta znašale nekje med 160 in 250 evrskimi tisočaki. Tako je, nismo se zmotili, domov v zameno za petino milijona ne boste odpeljali Aston Martina, temveč »zgolj« viski. Celoten znesek dražbe se bo stekel v poseben sklad Bowmore Legacy, ki podpira dolgoročno delovanje destilarne in lokalnega prebivalstva. Kupci bodo ob nakupu dodatno nagrajeni s posebnim ogledom destilarne ter na koncu še s krogom ali dvema izza volana posebnega in na 18 primerkov omejenega Aston Martina DBX.

Blaž Likovič
foto: Bowmore

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button