Gospodarska vozilaNovice

Bo BYD Shark premešal štrene v segmentu pickupov?

VIDEO: Kitajci napadajo še pri poltovornjakih.

Kitajski BYD je prisedel k omizju, kjer so do nedavnega kartali zgolj največji »poker« igrači iz divjega Zahoda. Prišli so s precej dobrimi kartami, ki se imenujejo BYD Shark. Morski pes na kolesih ni nič drugega kot srednje velik pickup z robustnim in sodobnim videzom ter potencialom zamajati prestol dolgo ležerno ustoličenim Američanom.

 

BYD Shark je premiero doživel v Mehiki pred nekaj dnevi, svojo pomembo poslanstvo pa upravičuje s sodobnim priključno hibridnim pogonom. Jedro tvori 1,5-litrski prisilno polnjeni agregat s 170 kW (231 KM), ki sta mu dodana dva elektromotorja. Sistemska moč znaša precej uporabnih 320 kW (435 KM), vsaj dokler bo dovolj energije v litij železo fosfatni Blade bateriji s kapaciteto 29,6 kWh.

Varčen in zmogljiv oziroma sodoben pogon ni vedno dovolj, zato so se Kitajci zaprli v manj urbana središča svoje ljudske republike in Sharka opremili z vzmetenjem z dvojnim vpetjem, mu namenili 835 kg nosilnosti v kesonu ter dve in pol toni vlečne zmogljivosti, za lažje manevriranje in pripenjanje bremen pa so ga okitali še z 360-stopinjsko kamero.

 

To po drugi strani ne pomeni, da se niso spomnili na tiste delovne dvoživke, ki se iz svojega ranča rade zapeljejo tudi v uraban središča in si želijo napreden in digitaliziran voz hkrati. Shark ima zato v nedrjih nameščen 12,8-palčen multimedijski zaslon občutljiv na dotik, voznik bo lahko osnovni nabor informacij spremljal tudi preko projekcijskega zaslona in brez umika pogleda določene funkcije nagovarjal z glasovnim upravljanjem, za ležernost in varnost pa bodo poskrbeli napredni asistenčni sistemi ter nenazadnje tudi klimatizacija z 2,5-mikronskim filtrom trdih delcev. Prah vam torej ne bo prišel do živega, vsaj dokler imate zaprta stekla …

Ameri si vseeno lahko malce oddahnejo, saj shark ne bo zapeljal v ZDA temveč v Mehiko, kjer nastaja nova BYD tovarna, za začetek pa ga bodo izdelovali na domači kitajski grudi. Vendarle pa bo na tujih trgih, predvsem v Južni Ameriki in že omenjeni Mehiki tekmoval z vozili kot so Ford Ranger, Chevrolet Colorado, Toyota Hilux ter Nissan Navara. Njegova začetna cena znaša približno 45 tisočakov, o prihodu v Evropo pa zaenkrat ni bilo govora …

Blaž Likovič
foto: YT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button