NoviceNoviceTehnikaZanimivosti

Avtomobilska multimedija praznuje okroglih 100 let obstoja!

Kaj je bilo in predvsem kaj še bo.

Pisalo se je leto 1922 ko so pri ameriškem Chevroletu prvič pričeli s serijskim vgrajevanjem radia in tako ponesli zvok v ambient svojega vozila. Za tiste čase sila draga rešitev, saj so bili takratni radii ogromni zaradi velikih baterij, zvočnikov in dolgih strešnih anten, zato so jih snovalci avtomobila komajda spravili v sicer ne tako skromno karoserijo.
Danes smo stoletje oddaljeni od tega prelomnega trenutka in zdi se, da je avtomobilska multimedija ob novem mejniku. Ob sodobnih mobilnih rešitvah, čedalje bolj zanesljivih asistenčnih sistemih in delni avtonomnosti vožnje se zdi, da se pozornost iz ceste umika v multimedijo, ki bo kmalu preslikala računalniško uporabniško izkušnjo za volan. Bolj kot se bomo približevali avtonomni vožnji, večjo vlogo bo imela info-zabavna komponenta, ki bo potnike zaposlila med samim potovanjem. Tako nadalje ne čudi, da bodo pri Hondi v svoje bodoče električarje namestili platformo za računalniške igre.

Vodilni pri Hondi so namreč prepričani, da si bodo prav igre in umetna inteligenca kmalu odprli široka vrata v avtomobilski industriji. Časi analognih številčnic s frekvencami, kaset, zgoščenk in sedaj USB ključev se tako očitno izteka. Nadomestile so jih pretočne vsebine, ki so lahko preslikane preko mobilnega telefona ali neposredno preko multimedijskega sistema vozila. Kje je meja? Verjetno je ni …

Blaž Likovič
foto: Honda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button