AvtomobilizemNasvetiNasveti in varnostNoviceVarnost

Zlomljeni na cilju? Tu je rešitev …

»Kratke, a sladke« na temo položaja za volanom.

Bolečine v križu in hrbtenici so pogost pojav pri neustreznem položaju ob vihtenju volana. Dlje časa kot traja pot, bolj izrazite so zdravstvene težave. In ker še vedno opažamo, da si večina voznikov ne namesti položaja kot bi si moralo, smo v uredništvu zbrali nekaj kratkih napotkov, za katere vam bo skelet močno hvaležen.

  • Položaj za volanom. Svoj sedež nastavite tako, da boste lahko dosegli in do konca pritisnili pedala, ne da bi se pri tem vaš hrbet oddaljil od naslona sedeža. Kolena naj bodo nekoliko pokrčena, saj lahko povzročijo bolečine, v kolikor so prekomerno zravnana.
  • Drža. Ta je najbolj pomembna na dolgih poteh, saj lahko nagnjenost naprej poveča pritisk na hrbtne mišice in hrbtenico samo. Po drugi strani pa se na sedež ne smete zlekniti, saj bo to ravno tako povzročalo bolečine v hrbtu.
  • Žepi. Ti naj bodo med sedenjem izpraznjeni, saj večji predmeti kot sta denarnica ali mobilni telefon povzročajo pritisk na spodnji del hrbta in zaradi napačne poravnave hrbtenice povzročajo bolečino.
  • Odmor. Ne glede na ugodnost položaja je priporočeno redno izvajanje odmorov in vmesno sprehajanje, da se telo nekoliko pregiba in spravi iz mišičnega spanca, ki ga dolgotrajna vožnja povzroča.

Blaž Likovič
foto: NP

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button