AvtomobilizemNasvetiNasveti in varnostNoviceVarnostZanimivosti

Zimzelene alternative klimatskih naprav

»Kratke, a sladke« na temo ohladitve med vožnjo.

Pa je tudi naše konce obiskal prvi letošnji vročinski val, torej obdobje visokih temperatur ko vsi iščemo senco in relativno hladno mesto. Pri vozilih je praktično enako, pri čemer so nam v veliko pomoč klimatske naprave, ki so neprisotne v zgolj peščici starejših vozil. Ste vedeli, da vam lahko v Angliji zaračunajo kazen zaradi neuporabe klimatske naprave v vozilu, v kolikor jo slednje seveda ima?

Z miličniki preko Rokavskega preliva pač ni šale, kajti oglobijo vas med enim in petimi tisočaki funtov, torej med 1.170 in skoraj šestimi tisočaki evrov, in dodajo devet kazenskih točk. Pri nas trenutno temu še ni tako, smo pa vseeno staknili glave v uredništvu in pripravili šest kratkih nasvetov »kako se ohladiti brez klime« za vse pregrete glave na razbeljenem asfaltu:

  • Parkirajte v senci. Vaš vozilo bo bistveno prijetnejše in se bo tudi prej ohladilo v kolikor »počiva« v senčki, kot pa če je rastlinjak na kolesih.
  • Če sence ni, potem uporabite vetrobransko senčilo, ki dobro odbija sončne žarke in dobro pripomore k nižji temperaturi zraka v vozilu.
  • Uporabite razpršilo za vodo. Ko sedete v razbeljen jekleni konjiček z doma pripravljenim vodnim sprejem popršite površine, ki so enostavno prevroče za rokovanje. Tako jih boste nekoliko ohladili, voda pa bo prav tako precej hitro izhlapela.
  • Na pot vzemite zamrznjene steklenice vode. Steklenica vas bo ohladila, vi pa boste ves čas ustrezno hidrirani.
  • Na pot pojdite z mokrimi lasmi. Seveda le, ko klimatska naprava ne more delovati oziroma je vaš avtomobil nima.
  • V skrajnem primeru na zračnike ventilacije namestite mokre krpe, ki bodo poskrbele za dodatno hlajenje v vozilu.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button