AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Zgodovinska Guinnessova zbirka na dražbi

Podjetje H&H Classics bo na dražbi prodalo pet vozil v lasti znane pivovarske družine.

Zgodovinska zbirka klasičnih avtomobilov, ki je trenutno v lasti družine Guinness, bo navdušila avtomobilske navdušence in zbiratelje (sploh pa ljubitelje hmeljskega napitka), ko bodo 14. junija 2023 ponujena na dražbi v Imperialnem vojnem muzeju v Duxfordu.

Osrednji del zbirke, izvrstni Rolls-Royce Phantom I Shooting Brake iz leta 1928, je prava mojstrovina britanske avtomobilske obrti. Elegantno in brezčasno vozilo je utelešenje razkošja in prefinjenosti ter pooseblja duh zlate dobe avtomobilizma. Rolls-Royce je bil nekoč v lasti poslanca Alana Clarka, pred kratkim pa se je uporabljal na posestvu Elveden za snemanja, zato je nedvomno doživel nekaj zanimivih potovanj in prevažal nekaj izjemno pomembnih osebnosti.

Ford V8 Custom, ki ga je Newyorška akademija mode nekoč razglasila za “modni avtomobil leta” in je del zbirke, je osupljiv primer avtomobilske elegance in moči iz povojnega obdobja. Ta posebni Ford V8 Custom je bil dobavljen z desnim volanom na Irsko, kjer si ga je lastil Rupert Guinness. Avtomobil, dodelan v sivi barvi z rjavim notranjim oblazinjenjem, je od takrat ostal v družini Guinness.

V ponudbi je tudi MG TF 1500 iz leta 1954, priljubljena klasika, ki izžareva čar in nostalgijo. Avtomobil se ponaša z ujemajočimi se številkami šasije in motorja, v devetdesetih letih prejšnjega stoletja pa je bil temeljito obnovljen. V Guinnessovo zbirko je bil avto vključen leta 1997, ko se je njegova kilometrina minimalno povečala. Izdelanih je bilo le 3.400 primerkov z motorjem 1500, zato je redka najdba v vsaki zbirki.

Zbirka vključuje tudi Citroen 2CV6 Dolly iz leta 1990, priljubljeno francosko klasiko, znano po svojem prepoznavnem dizajnu in brezčasni privlačnosti. Ponujeni primerek je od novosti prevozil le 32.775 milj in je bil deležen kozmetičnih in mehanskih izboljšav v vrednosti 1.300 funtov.

Zbirko dopolnjuje Land Rover Defender 110 Wolf “Remus” iz leta 1997, ki priča o terenskih zmogljivostih in pustolovščinah. Land Rover, ki v družini Guinness prebiva od leta 2020, ko je bil ob koncu prenove, je prevozil približno 73.000 milj. Specialisti za Land Roverje AJS Land Rovers so modelu 110 zagotovili celovito obnovo, ki je vključevala peskanje, prašno barvanje, barvanje podvozja in številne nadgradnje motorja.

“Vsako vozilo v Guinnessovi zbirki ima edinstven značaj in predstavlja pomembno obdobje avtomobilske zgodovine,” komentira Paul Cheetham, strokovnjak za motorna vozila pri H&H Classics. “Ker jih je skrbno ohranila družina Guinness, imajo ti avtomobili znan izvor in osupljivo zgodbo, kar še povečuje njihov čar in vrednost.”

Boštjan Praprotnik
foto: H&H Classic

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button