AvtomobilizemNovice

Zenvo Aurora naposled razkriva svoje obline

Zenvo vstopa v drugo poglavje izdelave hiperšportnih avtomobilov.

Danski maloserijski avtomobilski proizvajalec Zenvo se predstavlja z novo hiperšportno mojstrovino Aurora, s katero vstopajo v novo obdobje inovacij, ki združujejo izjemno zmogljivost in lahkotno zasnovo. Nova pridobitev je dobila ime po Aurori Borealis, redkem naravnem svetlobnem pojavu, kar naj bi odražalo lahkotnost, hitrost in očarljivost.

Auroro so zasnovali na povsem novi modularni platformi ZM1, ki je nastala v sodelovanju s strokovnjaki za ogljikove strukture družbe Managing Composites. Ta zasnova maksimalno povečuje vse parametre, hkrati pa usklajuje udobje in zmogljivost na stezi, zato so ponudbo razdelili na dva specifična modela – Agil in Tur. Obema je skupna aerodinamična zasnova šasije z usmerjenim zračnim tok nad, pod in skozi konstrukcijo, le da se Aurora Tur je s svojim elegantnim slogom osredotoča na udobje in stabilnost na dolgih potovanjih, medtem ko Aurora Agil poudarja izjemno zmogljivost z aerodinamiko ter potiskom k tlom za vožnjo po stezi. Pri razvoju modela Aurora je bil poudarek na izdelavi pravega vozniškega avtomobila, ki daje prednost užitku v vožnji pred samimi statističnimi podatki, čeprav tudi ti nič manj ne osupnejo. Zasnova uteleša danska načela preprostosti in namenskosti ter se zgleduje po ikoničnih oblikovalcih, kot je Arne Jacobsen. Vsak element ima določeno funkcijo in prispeva k uporabni in prijetni vožnji.

Aurora ima pod pokrovom 6,6-litrski V12 podprt s kar štirimi turbinami, ki ga je razvil MAHLE Powertrain. Motor z notranjim izgorevanjem v lastni režiji ustvari 1.250 KM pri 9.800 vrtljaji na minuto, obenem sodeluje z lahkim elektromotorjem, ki lahko glede na konfiguracijo poveča moč za 600 KM. Hibridni pogonski je zadolžen za takojšnje podajanje moči in izboljšano odzivnost pri pospeševanju, hkrati lahko zgolj v električnem načinu prevozimo do 35 kilometrov. Ko je razpuščenih vseh 1.860 KM, se pospešek do stotice odvije v vsega 2,3 sekundah, najvišja hitrost znaša 450 km/h oziroma 365 km/h pri izvedenki Agil, zaradi agresivnejše aerodinamike.
Modela Agil in Tur sta različno konfigurirana za svojevrstno doživetje za volanom. Dinamični Agil je zasnovan za vožnjo po stezi, saj z aerodinamiko speljano pod karoserijo, visokim zadnjim krilcem, manjšo kabino in zmanjšano maso, ustvari do 880 kilogramov dodatnega potiska k tlom pri hitrosti 250 km/h. Tur po drugi strani ponuja bolj luksuzno izkušnjo v slogu pravih GT-jev, z oprijemom štirikolesnega pogona, manjšim zračnim uporom, ki poskrbi za višjo hitrost in večjim udobjem.

Zenvo Aurora se osredotoča tudi na zagotavljanje čustvene vozne izkušnje, podobno kot pojav, po katerem je dobila ime. Zenvo je resno upošteval povratne informacije strank in vgradil hibridni pogonski sklop, ki zagotavlja takojšnjo odzivnost in duhovit občutek pri vožnji. Inženiring vozila je mešanica obrtniške izdelave in funkcionalnosti, pri čemer so pomembne ključne komponente sistema vzmetenja, s principom delovanja »pushrod« spredaj in dvojnega vpetja zadaj z aktivnimi blažilci ter strukture monokoka, zavoljo katere masa Aurore Agil znaša zgolj 1.300, Tura pa 1.450 kilogramov.

Proizvodnja modelov Aurora Agil in Tur se bo začela leta 2025 na sedežu podjetja na Danskem. Aurora predstavlja novo smer znamke, ki vključuje danska oblikovalska načela, daje prednost voznim užitkom in združuje najsodobnejšo tehnologijo. Brez dvoma pregrešno dragih Auror nameravajo izdelati 50 primerkov po različici.

Žiga Kolman
foto: Zenvo Automotive

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button