AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Zelena luč za Toyoto Hilux na vodikove gorivne celice

Povpraševanja in trendi se v avtomobilski panogi nenehno spreminjajo, vse več je spogledovanja s pogonom na vodik, kar pri Toyoti dobro vedo, saj so prepoznali novo priložnost na področju gospodarskih vozil brez emisij.

Japonski velikan je lansko leto uspešno kandidiral za financiranje APC in predstavil projekt, ki naj bi prispeval k razvoju čistejših tehnologij in rešitev mobilnosti. APC (Center za napredne pogone oziroma Advanced Propulsion Centre) ima na Otoku temeljno vlogo v avtomobilski industriji in ponuja edinstvene priložnosti za premostitev vrzeli med industrijo ter prihodnjimi tehnološkimi zahtevami. To financiranje podpira raziskave in razvoj v kasnejših stopnjah, ki izdelek pripeljejo od koncepta do prototipa.

Konzorciju pod vodstvom Toyote Motor Manufacturing bodo namenili sredstva za razvoj Hiluxa na gorivne celice. Cilj projekta je v sodelovanju z izurjenimi tehničnimi partnerji Ricardo, ETL, D2H in Thatcham Research, uporabiti Toyotine komponente druge generacije gorivnih celic, za spremembo poltovornjaka Hilux na gorivne celice. Medtem ko Toyota UK vodi projekt, bo njihova Evropska ekipa iz oddelka za raziskave in razvoj zagotavljala strokovno tehnično podporo, za razvoj lastnega strokovnega znanja, ključnega za nastanek naslednje generacije vodikovih pogonskih sklopov.

Toyota že več kot 20 let spodbuja večstranski pristop k ogljični nevtralnosti s ponudbo vozil, ki vključujejo različne elektrificirane tehnologije – hibridni pogon, priključni hibridni pogon, električni pogon in na gorivne celice. V okviru ponudbe bodo prvi prototipni primerki izdelani v Burnastonu v Britaniji v letu 2023. Po uspešnih rezultatih je cilj priprava na maloserijsko proizvodnjo. Ta projekt predstavlja zanimivo priložnost za preučitev dodatne uporabe tehnologije gorivnih celic v segmentu, ki je ključnega pomena za mnoge industrijske skupine in bo pomagal pri prehodu tega sektorja v čistejšo dobo.

Žiga Kolman
foto: Toyota

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button