AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Zeekr 009: šestsedežni enoprosotrec s 4,5-sekundnim pospeškom do stotice

Kitajski veliki enoprostorec se pohvali še s 140 kWh baterijo in 822 kilometri dometa.

Geelyjeva kitajska premijska znamka Zeekr je napovedala svoj drugi model, ki sledi manjšem kompaktnem SUV-ju 001 in pritegne še več pozornosti. Novinec z oznako 009 je prestižen električni evoprosotrec, zasnovan na enaki SEA platformi kot 001 in nekateri ostali Geelyjevi produkti, kot je recimo Smart #1.

Seveda so zaradi prostorskih potreb osnovo močno podaljšali in nanjo namestili najnovejši Qilin litij-nikelj-mangan-kobaltno baterijo, ki se ponaša s kar 140 kWh kapacitete, z zadostno zalogo elektronov za impresivnih 822 kilometrov dosega z enim polnjenjem. Če to še ni dovolj, za pogon velikega enoprosotorca skrbi par elektromotorjev s skupno močjo 543 KM, kar se prenaša na vsa štiri kolesa in poskrbi za pospešek do stotice v 4,5 sekundah, morda najhitreje od vseh avtomobilov takšnega kova.

Tako kot tehnična plat Zeekrja 009, tudi oblikovna ni niti malo zadržana. Impozanten sprednji del z ogromno osvetljeno kovinsko masko in tanko dnevno osvetlitvijo, bočna drsna vrata z velikim odpiranjem ter pokončno zaključen zadek z vzdolžnim svetilnim elementom so delo oblikovalskega studia na švedskem. Platišča so zajetna 20-palčna, v udobni notranjosti je dovolj prostora za šest potnikov, za razvajanje bosta skrbela kakovostno Nappa usnjeno oblazinjenje in zložljiv 15,6-palčni zaslon nad zadnjo klopjo.

Za premijskega enoprosotrca Zeekr 009 bodo morali na domačem kitajskem trgu odšteti od 68 do 83 tisoč evrov, širitev prodaje na ostale trge ostaja izključena, kljub potencialni širitvi znamke Zeekr na staro celino in v severno Ameriko.

Žiga Kolman
foto: Zeekr

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button